Zaradi napada medvedke toži državo in zavarovalnico

Razdražena medvedka je ugriznila sprehajalko v roko, kremplje pa zasadila v stegno.

Objavljeno
15. januar 2014 19.39
*djak* Panorama-Plesoči medvedi
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Lorena Božac Deležan, ki jo je v bližini Zapotoka pri Igu leta 2010 napadla in hudo poškodovala medvedka, od države kot imetnice živali in zavarovalnice Adriatica Slovenice zahteva 25.954 evrov odškodnine s pripadajočimi obrestmi.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je tri leta in pol po napadu začel poravnalni narok, ki je bil že po nekaj minutah prekinjen in nato prestavljen. Božac Deležanova ob odhodu s sodišča ni hotela odgovarjati na vprašanja glede vsebine odškodninske tožbe. Zaradi zaupnosti razmerij s strankami so se tudi v zavarovalnici zavili v molk, medtem ko smo dobili pojasnilo z državnega pravobranilstva.

Po njihovih navedbah je Božac Deležanova vložila tožbo na podlagi 51. člena zakona o divjadi in lovstvu v zvezi s 158. členom obligacijskega zakonika, ker menda država kot imetnica divjadi objektivno odgovarja za škodo, ki jo v naravi povzročijo medvedi. »Tožeča stranka zatrjuje, da država ni poskrbela za potrebno varstvo in nadzor nad medvedi, saj ni zagotovila ustrezne varnosti ljudi in premoženja. Medved pa je nevarna stvar, je zver, katere ravnanje je nepredvidljivo in nevarno,« so še sporočili s pravobranilstva.

Pes preprečil najhujše

Loreno Božac Deležan iz Zapotoka pri Igu je medvedka napadla 16. junija, ko je odšla na večerni sprehod s svojim švicarskim ovčarjem. Približno 200 metrov od glavne ceste jo je pot vodila skozi nekaj deset metrov širok pas gozda. Ko je stopila na plan, ji je naenkrat pot prekrižala medvedka. Ta se je v trenutku pognala proti presenečeni sprehajalki in jo močno ugriznila v desno roko, medtem ko je ostre kremplje šap zasadila v desno stegno. Ženska je padla na tla, v roki pa še vedno držala povodec svojega psa, ki se je zaganjal v kosmatinko.

Najverjetneje je prav pes preprečil najhujše in zmedel medvedko, da je ta pozornost preusmerila na psa in nato pobegnila v zavetje gozda. Z odprtimi ranami na roki in stegnu je ranjena sprehajalka poklicala prijateljico in sosedo Jožico Oblak in ji v šoku rekla: »Prosim, pridite me rešit, medvedka me je napadla.« Mož Franc Oblak je s sinom, ki je bil ravno pri starših na obisku, skočil v avto in oddrvel na travnik Pod Mokrc. Oblak je po napadu pripovedoval: »Bila je v šoku, rani sta na široko zijali, grozno je bilo videti, a kri ni tekla. S sinom sva jo spravila v avto in jo odpeljala domov. V pol ure so prišli reševalci, jo oskrbeli in jo odpeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center, kjer so jo takoj operirali.«