Zaradi smrti pacienta vložili obtožnico zoper direktorja šempetrske bolnišnice

Silvan Saksida in zdravnik Andrej Bertolič naj bi bila odgovorna za nenadno smrt 67-letnega Franja Batagelja.

Objavljeno
25. julij 2012 12.23
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Šempeter pri Novi Gorici - Novogoriško tožilstvo je na tamkajšnje okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper direktorja šempetrske bolnišnice Silvana Saksido in zdravnika Andreja Bartoliča zaradi storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti, poroča časnik Večer. Zdravnika naj bi bila odgovorna za nenadno smrt 67-letnega Franja Batagelja leta 2006.

V času obravnavanih dogodkov je bil Saksida glavni dežurni zdravnik, Bartolič pa je Batagelja sprejel ob prihodu v bolnišnico.

Batagelj naj bi dopoldne začutil bolečine v prsnem košu. Po pripovedovanju pokojnikove žene Venceslave so moža pol ure po sprejemu odpeljali na EKG in nato še na rentgen, potem naj bi tri ure obsedel v invalidskem vozičku na hodniku, vmes naj bi ga še enkrat peljali na rentgen. Batagelj je istega dne umrl na oddelku za intenzivno nego.

Pokojnikova žena je od bolnišnice zahtevala dokumentacijo v zvezi z moževo obravnavo in zdravljenjem usodnega dne, ter jo nato poslala sodnemu izvedencu medicinske stroke. Ta je ocenil, da bi ob sicer tvegani operaciji imel pokojnik 85 odstotkov možnosti za preživetje, če bi ga pravilno obravnavali. Strokovna komisija šempetrske bolnišnice pa je ocenila, da je bila obravnava pacienta prepočasna, dogajanje povzema omenjeni časnik.

Bolnišnica je družini Batagelj ponudila odškodnino, ki pa so jo bili pripravljeni sprejeti pod pogojem, da se dežurni zdravnik Saksida javno opraviči in prizna napako. Ker slednji tega ni naredil, so leto po Batageljevi smrti na državno tožilstvo vložili kazensko ovadbo zoper oba omenjena zdravnika.

Saksida je za Večer pojasnil, da z zadevo ni seznanjen in je zato ne more komentirati.