Zaradi stadiona ovadili Popoviča, Črnigoja in druge

Kriminalisti so zaradi suma zlorabe položaja v povezavi z investicijo v koprski stadion ovadili 14 osumljencev.

Objavljeno
19. april 2013 16.22
Ba. P., Delo.si, Boris Šuligoj, Koper
Ba. P., Delo.si, Boris Šuligoj, Koper

Koper - Koprski kriminalisti so v ponedeljek s podajo kazenske ovadbe na Okrožno državno tožilstvo v Kopru zaključili obsežno kriminalistično preiskavo v zvezi z investicijo v koprski mestni stadion, ki se je izvajala med letoma 2009 in 2011.

Po neuradnih podatkih so po opozorilih koprske stranke Oljka, ovadili župana Borisa Popoviča, njegove najtesnejše sodelavce na občinski upravi in v Javnem zavodu za šport in štiri podjetnike: Dušana Črnigoja, nekdanjega direktorja Primorja, Petra Fabianija, nekdanjega direktorja Stavbenika in dva solastnika Grafista - Anteja Guberca in Branka Vidoviča.

Pri preiskavi so kriminalisti ugotovili, da obstaja utemeljni sum, da je funkcionar Mestne občine Koper (MOK) s pomočjo drugih javnih uslužbencev občine, predstavnikov in uslužbencev javnega zavoda iz Kopra ter predstavnikov treh primorskih gospodarskih družb storil nadaljevano kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Za tovrstno kaznivo dejanje je predpisna zaporna kazen od enega do osem let.

V prej omenjenem obdobju je deset javnih uslužbencev MOK in javnega zavoda iz Kopra skupaj s štirimi predstavniki treh primorskih gospodarskih družb glavnemu osumljencu odločilno pomagalo pri storitvi kaznivega dejanja.

S formalnim prenosom investicije so iz MOK prenesli denar na javni zavod in sicer zato, ker se zadolžitev javnega zavoda ni vštela v največji obseg možnega zadolževanja občine. S tem se je odgovornost navidezno in delno tudi dejansko preusmerila na ljudi izven MOK, pri čemer pa je bilo vsem osumljencem vnaprej znano, da so ti postopki nelegalni.

Na ta način se je povečala netransparentnost postopkov, saj so posamezni dokumenti, listine in postopki navidezno izkazovali odločilno vlogo javnega zavoda, med tem ko so kriminalisti v preiskavi ugotovili, da je pri izvedbi investicije imela ključno in odločilno vlogo MOK oziroma njeni funkcionarji in javni uslužbenci.

S storitvijo navedenega kaznivega dejanja je bila primorski družbi, glavnemu izvajalcu del, pridobljena nepremoženjska korist v obliki del za izgradnjo mestnega nogometnega stadiona v Kopru in tudi protipravna premoženjska korist v višini preko 300.000 evrov.

Tudi drugi primorski družbi, podizvajalcu, je bila s storitvijo kaznivega dejanja pridobljena nepremoženjska korist v obliki del in protipravna premoženjska korist v višini več kot 300.000 evrov.

S storitvijo kaznivega dejanja je bila pridobljena tudi  nepremoženjska korist leasing družbi v obliki posla finančnega najema s postopnim odkupom objekta mestnega nogometnega stadiona v Kopru v vrednosti več kot 13 milijonov evrov.

Kriminalisti so zaklučili, da je z izvrševanjem omenjenega kaznivega dejanja 14 osumljencev oškodovalo MOK, ki
je dejanski plačnik storitev finančnega najema. Škoda znaša več kot 600.000 evrov.