Zasebni zbiratelj iz Žirov je imel tudi naboje in bombo

Pogojna kazen za tiskarja Roka Prosena in tudi upokojenega Jožeta Lampeta, ki je sam izdelal pištoli.

Objavljeno
11. februar 2015 16.18
gpu-zaseženo blago
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj - Na kranjskem okrožnem sodišču sta bili včeraj dve glavni obravnavi zaradi nedovoljene posesti orožja. Zaradi priznanja na predobravnavnih narokih sta bila ekspresno hitro obsojena na pogojni kazni 43-letni Rok Prosen iz Žirov in 68-letni Jože Lampe s Spodnjega Brnika.

Samozaposleni žirovski tiskar Prosen je sodnici Andrijani Ahačič razložil, da je zbiratelj, navdušenec nad zgodovino, član muzejskega društva ter da se mu zdi škoda, da bi šlo vse v pozabo in bi propadlo. Doma ima orožje iz prve in druge svetovne vojne in še potrdilo, da je uničeno, pa tudi uniforme, odlikovanja in dokumente. »Trudil sem se jih ohraniti, kajti ohranjanje dediščine se mi je vedno zdelo plemenito. Vse te stvari so bile kot muzejski eksponat, orožje se uporablja kot dekor in nič ni bilo skrito. Nekoč sem vodil evidenco, zdaj pa, če mi je kdo kaj prinesel ali sem sam našel, sem pozabil, saj nimam časa beležiti vsega,« je dejal.

Na vprašanje, ali lahko pove kaj več o nedovoljenem orožju, ki ga je hranil, to je granati, ki je že bila uporabljena, avtomatski puški, nabojih in bombi, je obtoženi odgovoril, da je to bilo »zraven« (zbirke, op. a). Tožilka Renata Vodnjov je v sklepnem govoru povedala, da se ji zdi deset mesecev s preizkusno dobo dve leti primerna kazen. Del zbirke, v kateri je bilo deset kosov avtentičnega orožja, od pušk do mitraljezov, pa je policija Prosenu po preiskavi, ko je ugotovila, da je onesposobljeno in se ga ne da uporabljati, vrnila. Sodnica je po kratkem premisleku ugodila zahtevi tožilke in Prosena obsodila na pogojno kazen, ga oprostila stroškov kazenskega postopka in odredila, da se bo zaseženo orožje odvzelo.

»Priznam. Imel sem dva rora,« pa je nekaj ur pozneje sodnici Marjeti Dvornik na vprašanje, ali je res hranil orožje, dejal upokojenec Jože Lampe, ki je nekoč delal kot kovinar, kovač in varilec. Povedal je, da je bil naročnik na revijo Naša obramba in da je bil v času osamosvajanja Slovenije v njej objavljen načrt za izdelavo pištole. »Po tem načrtu sem naredil pištoli, sicer pa zaradi orožja nisem bil nikoli obsojen. Ko sem bil mlad, me je orožje veselilo in tudi zanimalo, ker so bili moji predniki udeleženi v prvi in drugi svetovni vojni ... Policist, ki sem mu izročil pištoli, pa mi je rekel, da sta bolj nevarni zame kakor za koga drugega.«

Tožilka Anita Veternik je pojasnila, da je bilo v preiskavi ugotovljeno, da sta pištoli brez oznak bili narejeni doma, vendar da spadata med prepovedano orožje. Za takšno kaznivo dejanje je zagrožena kazen od šestih mesecev do pet let zapora, vendar sta, najprej tožilka in potem tudi sodnica, menili, da bo pri Lampetu zalegla pogojna kazen, to je štiri mesece zapora s preizkusno dobo dve leti.