Zasegli 45 milijonov pretihotapljenih cigaret

V veliki operaciji Evropskega urada za boj proti goljufijam in držav članic EU so zasegli še dizelsko gorivo in vodko.

Objavljeno
21. januar 2014 15.52
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Bruselj - V veliki operaciji Evropskega urada za boj proti goljufijam (Olaf) in držav članic EU so zasegli 45 milijonov pretihotapljenih cigaret, skoraj 140.000 litrov dizelskega goriva in okoli 14.000 litrov vodke. EU bi lahko bila zaradi tihotapljenja oškodovana za okoli devet milijonov evrov, sporočilo iz Bruslja povzema STA.

Operacija, ki je potekala pod imenom Warehouse (Skladišče), je bila izvedena oktobra 2013 s strani litovskih carinikov in tamkajšnjega davčnega urada v tesnem sodelovanju z Olafom ter s sodelovanjem vseh 28 držav članic EU, navajajo v Evropski komisiji.

Skupno so evropske oblasti v okviru operacije izvedle osem zasegov. Med drugim so zasegli 44.957.160 cigaret, od tega več kot 6,6 milijona na Švedskem in v Litvi, na Poljskem in v Veliki Britaniji so zasegli 135.831 litrov dizelskega goriva, v Veliki Britaniji pa še 14.025,6 litra vodke.

Evropski komisar komisar za obdavčenje in carinsko unijo, revizijo in boj proti goljufijam Algirdas Šemeta je izpostavil, da je boj proti tihotapljenju ena od političnih prioritet. »Skupna carinska operacija Warehouse je dober primer, kako lahko oblasti EU in držav članic učinkovito sodelujejo za zaščito svojih prihodkov,« je dodal.

Operacija se je osredotočila na blago, ki je potovalo v cestnem prometu, so še pojasnili v Bruslju.