Zatemnjeno nebo nad Čičarijo in Kraškim robom

Požar se je razširil s Petrinjskega krasa proti Črnemu Kalu. Ogenj se šriri z burjo, ki piha v smeri Kopra. Za zdaj vasi niso ogrožene.

Objavljeno
10. avgust 2012 19.15
Posodobljeno
10. avgust 2012 19.15
Dragica Jaksetič,B.Š.,Ti. K., Delo.si
Dragica Jaksetič,B.Š.,Ti. K., Delo.si

Ognjeni zublji so popoldan zajeli gozd med Podgorjem, Petrinjami, Črnotiči in Črnim Kalom. Plameni kot za šalo požirajo hektarje kraškega gozda in gmajne. Gre za požarišče velikih razsežnosti v bližini kraškega roba nad Koprom.

Požara, s katerimi se spopada več kot dvesto prostovoljnih in profesionalnih gasilcev, sta zajela po več deset hektarov, natančnejših ocen zaradi težko dostopnih terenov in velikega obsega požarišč pa še ni. Požara se še vedno širita.

Tisti, ki je izbruhnil pri Malih Ločah med Obrovom in Hrušico v občini Ilirska Bistrica na robu Brkinov je prečkal cesto Kozina-Starod in se razširih proti kraški Čičariji. En krak požara so približno ob 19. uri ukrotili, drugi krak pa je bil ob 20. uri je približno poldrugi kilometer oddaljen od vasi Golac v občini Hrpelje-Kozina. Pri gašenju pomagata dva helikopterja Slovenske vojske.

Promet na magistralni cesti skozi Črni Kal je zaprt, saj se je čeznjo razširil požar, ki se je s pomočjo burje iz bližine Petrinj oziroma Prešnice v občini Hrpelje-Kozina širil proti Černotičam in naprej čez Kraški rob. Helikopter, ki pomaga gasiti, ima težave zaradi dima. Tudi tu je pri gašenju pomagal vojaški helikopter.

Gasilci PGD Materija, ki vodijo gašenje požara v Čičariji, poročajo, da je stanje iz minute v minuto slabše. Požar napreduje proti Golcu in proti Materiji.

Dim s Krasa se vali daleč v hrvaško Istro. Pepel s pogorišča na Krasu je popoldan padal v Umagu, ljudje so menili, da gori kje v hrvaški Istri. Burja pa razpihuje ogenj, da so mu gasilcio komaj kos.

Po zadnjih informacijah je požar med Obrovom in Golcem nekoliko pojenjal. »Ni je te vode, ki bi pogasila požar v borovcih na tako suhih kraških tleh. Ogenj se je vendarle nekoliko unesel, gasilci pa branijo cesto proti Golcu, namreč preprečiti hočejo, da se ogenj ne bi razširil čeznjo v smeri Kozine. Vas ni v nevarnosti. Gasilce, ki so gasili do zdaj, bodo nadomestili nekateri novi, čez noč bodo na preži gasilske straže,« je za Delo povedal Robert Kastelic z občine Hrpelje-Kozina.

Primorskim gasilcem so se pri gašenju požara, ki se je razširil s Petrinjskega krasa proti Črnemu Kalu, na pomoč priskočili tudi gasilci iz notranjosti države, na primer iz Cerknice, Cola, Ajdovščine ... Ogenj se šriri z burjo, ki piha v smeri Kopra, gasilci pa branijo cesto, ki se pri črnokalskem kamnolomu z magistralne odcepi na kraško planoto. Na zelo strmem terenu je gašenje praktično nemogoče.

Za zdaj zaselki ali vasi niso ogroženi, slab scenarij pa bi nastopil, če bi burja požar razpihala čez cesto in tako požarju odprla pot do Črnega Kala.