Zavarovalnica toži za denar Vegradovih delavcev

Premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja naj bi vodstvo s Hildo Tovšak na čelu pospravilo v žep

Objavljeno
05. februar 2016 16.13
Hilda Tovšak na mariborskem sodišču, 15.10.2013, Maribor
Marko Jakopec
Marko Jakopec
Ljubljana – Konec marca se bo na sodišču začel pravdni postopek, v katerem zavarovalnica Adriatic Slovenica zaradi neplačanih premij dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v mesecih pred začetkom stečaja Vegrada toži nekdanjo prvo damo gradbene družbe Hildo Tovšak za nekaj manj kot 132.000 evrov.

Nekdanji delavci Vegrada, ki je v stečaju od oktobra 2010, so na plačilnih listah imeli prikazano plačevanje premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, vendar podjetje zneskov ni nakazalo zavarovalnici. Opomin pred izvršbo je takrat prejelo več kot 520 nekdanjih delavcev Vegrada.

Ko je Vegrad, ki se je s posebno pogodbo zavezal plačevati premije kot solidarni dolžnik z odtegljajem od osebnega dohodka, prenehal plačevati premije zavarovalnici, je zavarovalnica takoj začela o neplačilu premije obveščati tako podjetje kot vse posamezne zavarovance. Slednje je nato pozvala, naj nadaljujejo plačevanje premije po položnicah.

Denar za premije trgali od plač in ga dajali v svoj žep

Tovšakova naj bi, kot trdijo na zavarovalnici, delavcem denar od plače vzela, ni pa ga prenakazala zavarovalnici, ki ga je zato terjala od delavcev. Pri Adriaticu Slovenici obžalujejo razmere, v katerih so se znašli delavci Vegrada. Kot pojasnjujejo, so imeli delavci z zavarovalnico sklenjene pogodbe za dopolnilno zdravstveno zavarovanje in so ga dolžni plačati, saj jim je zavarovalnica zagotavljala zavarovalno kritje in jim tudi plačevala stroške zdravstvenih storitev.

Pri Adriaticu poudarjajo, da izpis na plačilni listi ni tudi potrdilo, da je bila premija plačana, saj je plačilna lista le del internega razmerja med delavcem in podjetjem, zato ne vpliva na terjatev zavarovalnice do delavca. Prav tako nanjo ne vpliva kazenski postopek, sprožen proti posameznikom iz Vegrada, saj je zavarovalnica v civilnopravnih razmerjih le z zavarovanci in Vegradom kot pravno osebo.

Ko je Vegrad zavarovalnici prenehal plačevati premije namesto delavcev, je ta za terjanje neplačane premije uveljavila dva pravna naslova, in sicer tako od delavcev kot od Vegrada, ki se je s posebno pogodbo zavarovalnici zavezal plačati to premijo kot solidarni dolžnik.

Februarja 2012 se je to spremenilo, saj je zavarovalnica s sindikatom delavcev gradbenih dejavnosti sklenila dogovor, da zaradi težkih razmer, v katerih so se zaradi ravnanja nekdanjega vodstva znašli delavci Vegrada, teh ne bo terjala za neplačane premije. Takrat so se na zavarovalnici tudi odločili, da bodo vložili odškodninsko tožbo zoper člane nekdanjega vodstva družbe s Hildo Tovšak na čelu.

Na prvem naroku, ki se ga je udeležila tudi Tovšakova, so naredili načrt poteka pravde, sodišče pa je ugodilo predlogu pooblaščenke Adriatica Slovenice Tjaše Čarman, tako da bo Tovšakova kot toženka zaslišana na istem naroku kot vse druge predlagane priče. Hilda Tovšak prek svojega pooblaščenca Andreja Fijavža v pripravljalni vlogi zatrjuje, da so posamezniki na Vegradu delali na lastno pest in brez njene vednosti oziroma odobritve.