Zavašnik je stroje le varoval pred dežjem

Zavašnik je bil danes obsojen na leto in osem mesecev zapora. Sodbo spremljala policista in ga nato vklenila.

Objavljeno
27. november 2014 15.12
Posodobljeno
27. november 2014 15.12
ima*Zavasnik
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Lastnik zloglasne diskoteke Lipa Robert Tomas Zavašnik je od danes za zapahi. Zaradi zatajitve delovnih strojev, vrednih 112.000 evrov, je bil namreč na ljubljanskem okrožnem sodišču obsojen na eno leto in osem mesecev zapora. S sodišča so ga odpeljali naravnost v pripor.

Begosumnost je kot vzrok za pripor za Roberta Tomasa Zavašnika, ki se je v preteklosti z begom že izognil prestajanju zaporne kazni zaradi zadeve Lipa, danes navedlo tožilstvo ob predlogu dveh let in petih mesecev zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja zatajitve.

Kakšna bo njegova usoda, pa je bilo jasno, še preden je predsednica senata izrekla sodbo, saj sta razglasitev v sodni dvorani ljubljanskega okrožnega sodišča spremljala tudi dva policista. Senat je Zavašniku namenil nekoliko nižjo zaporno kazen, kot je predlagalo tožilstvo, in sicer leto in osem mesecev. Po razglasitvi pa so že v dvorani na njegovih rokah zaškrtale lisice in policista sta ga odpeljala v pripor, kjer bo počakal na pravnomočnost sodbe.

Obramba je sicer danes prepričevala senat, naj Zavašnika oprosti očitkov tožilstva. Kot je poudaril zagovornik Sonny Beronja, je delovne stroje, ki so bili predmet lizinga, Zavašnik le hranil, saj v pogodbi ni bilo določeno, kako in kdaj naj jih vrne. Zavašnik je po njegovem pravzaprav ravnal kot dober gospodar, saj je stroje »obvaroval pred atmosferskimi vplivi«. Obramba se je med drugim vprašala, kaj naj bi Zavašnik sploh storil in ali bi moral stroje postaviti kar na dež.

A bolj je bilo prepričljivo tožilstvo, ki mu je med postopkom uspelo dokazati, da je Zavašnik storil kaznivo dejanje. Tožilstvo zanj ni našlo nobenih olajševalnih okoliščin, prej oteževalne, zato je tudi predlagalo takšno kazen.

Danes sta bila kot priči na sodišče povabljena tudi Zavašnikova oče in mati Franc in Milena Zavašnik. Franc Zavašnik je izkoristil pravno dobroto in se je pričanju zoper sina odpovedal, medtem ko je Milena Zavašnik na sodišču povedala, da očitki niso utemeljeni in da pri Hypo Leasingu strojev niso zahtevali nazaj. Da stroji tudi niso nekaj, »kar lahko daš v torbico in odneseš«, je med drugim dejala Zavašnikova, ki je bila v istem primeru sicer že obsojena.

Poročali smo namreč, da je višje sodišče pred kratkim potrdilo kazen, ki ji jo je isti senat maja prav tako izrekel zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja zatajitve. Zavašnikova, ki so ji zaradi sinovega bega sodili posebej, je bila obsojena na eno leto zapora, čeprav je celo tožilstvo zanjo predlagalo le pogojno kazen.

V obtožnici je tožilstvo zapisalo, da sta si Milena Zavašnik kot prokuristka družbe Roto in njen sin Robert Tomas Zavašnik kot direktor družbe protipravno prilastila polpriklopnik in več strojev za brizganje plastike v vrednosti 112.000 evrov. Podjetje Roto je med decembroma 2003 in 2005 sklenilo pogodbe za financiranje strojev, nato pa lizinški hiši nehalo plačevati obroke.

Ko je Hypo Leasing novembra 2008 zahteval vrnitev polpriklopnika in strojev, jih nista vrnila. Pogodbe za financiranje polpriklopnika je sklenil Zavašnik, Zavašnikova pa je pri sklenitvi sodelovala kot porok. Oba morata tudi plačati stroške postopka.

Poročali smo, da je po besedah predstavnikov lizinške hiše, ko je družba Roto nehala plačevati obroke lizinga, Hypo Leasing večkrat pisno in ustno pozval Roto na izpolnitev zapadlih obveznosti. A odziva ni bilo. Zato je lizinška hiša angažirala detektiva, ki sta se mu Zavašnik in njegova mati prav tako izogibala. Da je prišel v stik z njima, je moral dobesedno v zasedi čakati, da sta peljala psa na sprehod.

Zavašnik mu je tako ob neki priložnosti leta 2008 pokazal stroje, o polpriklopniku pa je dejal, da je v uporabi na vožnji. Ko mu je detektiv povedal, da glede na podatke uradnih evidenc sploh ni več registriran, pa ni več hotel dajati izjav. Po podatkih tožilstva sta stroje uporabljala še leta 2011, kar je bilo razvidno iz izdanih računov za izdelovanje plastičnih kljukic družbe Roto, za polpriklopnikom pa se je že leta 2006 izgubila vsaka sled.