Zavašnik ostaja v priporu

Nekdanji lastnik diskoteke Lipa Robert Zavašnik ostaja v priporu do pravnomočnosti sodbe zaradi zatajitve.

Objavljeno
09. december 2014 11.52
tlo sojenje
Mi. K., kronika, STA
Mi. K., kronika, STA
Ljubljana − Nekdanji lastnik diskoteke Lipa Robert T. Zavašnik, ki je bil pred dvema tednoma obsojen na leto in osem mesecev zapora zaradi zatajitve, ostaja v priporu do pravnomočnosti sodbe, je za STA potrdil Zavašnikov odvetnik Sonny Beronja. Sodišče je Zavašniku po obsodbi zaradi begosumnosti odredilo pripor, Zavašnik pa se je na sklep neuspešno pritožil.

Zavašnik je bil obsojen zaradi očitkov, da je s svojo materjo Mileno Zavašnik storil kaznivo dejanje zatajitve in si pri tem pridobil 112.000 evrov protipravne premoženjske koristi. Zavašnikovi so sodili ločeno, maja letos je bila obsojena na leto dni zapora.

Zavašnik je po ugotovitvi ljubljanskega okrožnega sodišča kot direktor podjetja Roto trgovina med letoma 2003 in 2005 z družbo Hypo leasing sklenil več lizinških pogodb za najem priklopnika, dozirno-sušilnega sistema in dveh strojev za brizganje plastike. Pogodbe so bile odpovedane, Zavašnik pa predmetov ni vrnil, temveč si jih je prilastil, a jih ni poplačal.

Zavašnika je sicer sodišče leta 2009 spoznalo za krivega za tragedijo pred diskoteko Lipa v Spodnjih Pirničah pri Medvodah, kjer je množica mladih decembra 2005 do smrti poteptala dve dekleti, tretja pa je zaradi poškodb umrla v ljubljanskim kliničnem centru. Sodišče je Zavašnika kot lastnika lokala spoznalo za krivega povzročitve splošne nevarnosti, ker kot organizator zabave ni poskrbel za varnost, in mu dosodilo pet let zapora.

Junija 2009 bi se moral zglasiti na prestajanje kazni v zaporu na Dobu, a je tik pred tem izginil, organi pregona pa ga kljub mednarodni tiralici niso izsledili. Po petih letih neuspešnega iskanja je primer zastaral in Zavašniku v zadevi Lipa ni bilo treba v zapor. Pol leta po zastaranju te zadeve se je kljub temu znašel za zapahi.