Zažgali pekarno, peka pretepli in ustrelili v nogo

Obračuna albanskih pekov: Zaradi dolga 30.000 evrov je Idriz Muqaj naročil napad na Demirja Vorfaja.

Objavljeno
10. marec 2016 10.02
SLO., LJ, SOJENJE ZOPER OBD.IDRIZA MUQAJA IN SOOBT., 11.5.2015, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Mihael Korsika
Mihael Korsika

Ljubljana − »Ne zaslužite si niti dneva manj od najvišje zagrožene kazni za povzročitev hude telesne poškodbe,« je vpletenim v obračuna albanskih pekov dejala okrožna sodnica Dejana Fekonja. Naročnika in dva od treh napadalcev je obsodila vsakega na pet let zapora.

Trojica napadalcev, takrat še neznancev, je 18. decembra 2014 sredi noči v Sketovi ulici v Ljubljani napadla najemnika pekarne na Resljevi Demirja Vorfaja. Eden mu je v glavo nameril pištolo, drugi ga je z železno palico, dolgo 88 centimetrov, udaril po čelu, tretji pa ga je od zadaj udaril v zatilje, da je padel na tla. Sledili so še udarci in brce. Ko je Vorfaj enemu od napadalcev palico nekako iztrgal iz rok, sta počila strela, ranjen je bil v gleženj in golen desne noge. Nato so napadalci izginili v noč.

Vorfaj je imel »pet razpočnih ran na glavi in več zlomov nosne kosti, utrpel je obtolčenino možganov in v njih dobil drobne krvavitve. Napadalci so mu zlomili eno rebro, zaradi strela pa je imel zlomljen gleženj,« je v razlagi sodbe naštevala sodnica.

Nameravali oropati banko?

Napadalci so manj kot 24 ur pozneje po naključju padli v roke kriminalistom v civilu, ki so opazovali okolico banke za Bežigradom. »Videli so, da osebe v baru opazujejo banko, ena pa je tudi vstopila vanjo,« je pojasnila sodnica. Odpeljali so se z avtomobilom in očitno opazili, da jim policisti sledijo, saj so med vožnjo odvrgli pištolo, nato pa so se vrnili v lokal. Tam so jih aretirali.

V policijskem pridržanju so se znašli organizator napada Idriz Muqaj in trije albanski napadalci Afrim Sinaj, Artur Kuka in Kičo Periku, ki sicer živijo v Italiji. »Upam, da niste prišli v Slovenijo zaradi ropanja kakšne bančne institucije in da je bil napad le postranska dejavnost,« jim je včeraj zabrusila sodnica.

Izkazalo se je, da so bili napadalci vpleteni tudi v dva požiga pekarne na Glinškovi ploščadi, ki sta se prav tako zgodila decembra 2014 in ju je domnevno prav tako naročil Muqaj. Prvi poskus 1. decembra ni bil prav uspešen, saj so gasilci ognjene zublje hitro pogasili, toda osem dni pozneje je spet zagorelo in takrat je pekarna skoraj povsem zgorela.

Vorfaj, ki napadalcev ni poznal, je med preiskavo s prstom pokazal na Idriza Muqaja, češ da mu je ta zaradi dolga 30.000 evrov že grozil, prav tako je najemnik pekarne Glinška Ejup Muqaj za požig okrivil Idriza Muqaja, ki je njegov stric. Tožilstvo je na sodišče vložilo ločeni obtožnici, eno za dva poskusa požiga in eno za napad na najemnika pekarne na Resljevi, kasneje pa je sodišče oba postopka združilo.

Afrim Sinaj, Artur Kuka in Kičo Periku so po prepričanju tožilstva napadli Vorfaja, Kuka in Periku sta bila menda tudi požigalca, medtem ko se je Muqaj v obtožnici znašel le kot organizator napada, ne pa tudi požigov. Sinaj je na predobravnavnem naroku v zameno za dve leti zapora priznal, da je bil on tisti, ki je med napadom v rokah držal pištolo. Priznal je tudi Kuka, vendar le to, da je sodeloval pri požigu. Tožilstvo mu je sicer »ponudilo« leto in deset mesecev zapora, ker pa ni priznal napada, ga je čakalo sojenje, medtem ko je Periku vseskozi zatrjeval, da nima nič ne z napadom ne s požigom.

»Nimam zveze z Vorfajem in pri tem nisem sodeloval. Sinaj je streljal, Kuka je uporabil kovinsko palico, Muqaj pa je bil komandant in je vse organiziral. To sta mi sama povedala v zaporu. Tudi za požiga sta mi povedala, da ju je pripravil Muqaj. Namen mojega prihoda v Slovenijo ni bil povezan s kriminalom. Zagotavljam vam, če bi pri tem sodeloval, bi priznal,« je v zagovoru povedal Periku. Da Periku ni sodeloval, sta zatrjevala tudi Sinaj in Kuka, vendar jima sodišče ni verjelo, saj ga je s požigom povezoval vžigalnik, na katerem so našli njegove biološke sledi. »Ali sta ga ščitila, ker je najstarejši ali ker se ga bojita, ali pa je kaj tretjega,« je ugibala sodnica.

Brez »popustov«

»Ne zaslužite si niti dneva manj od najvišje zagrožene kazni. Trije ste napadli enega. Na srečo oškodovani obvlada borilne veščine, sicer bi se lahko zadeva tudi drugače končala. Na sodišču niste obžalovali dejanja,« je poudarila sodnica, ki je Idriza Muqaja obsodila na pet let zapora, enako še dva napadalca. Kuka je bil zaradi požiga obsojen še na leto in deset mesecev zapora, sodišče mu je izreklo enotno kazen šest let in devet mesecev zapora, Periku je za požig dobil dve leti, enotna kazen pri njem pa je šest let in 11 mesecev. Ker sta zadnja dva tujca brez premoženja in sorodnikov v Sloveniji, jima je sodišče do pravnomočnosti sodbe podaljšalo pripor.