Zdravnika: Za Batageljevo smrt nisva kriva

Dr. Silvana Saksido in dr. Andreja Bartoliča obtožnica bremeni povzročitve smrti Franja Batagelja iz malomarnosti.

Objavljeno
28. marec 2013 14.40
Posodobljeno
28. marec 2013 20.00
Sodisce Batagelj
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Nova Gorica – S predobravnavnim narokom se je na novogoriškem okrožnem sodišču danes začelo sojenje dr. Silvanu Saksidi in dr. Andreju Bartoliču, ki ju obtožnica tožilstva bremeni povzročitve smrti Franja Batagelja iz malomarnosti.

Decembra 2006 je bil dr. Silvan Saksida glavni dežurni zdravnik, dr. Andrej Bartolič pa je kot zdravnik specializant tedaj 67-letnega Franja Batagelja – med drugim nekdanjega državnega svetnika, svetnika v novogoriškem mestnem svetu in od leta 2000 predsednika društva TIGR Primorske – sprejel ob prihodu v bolnišnico.

Batagelj je usodnega dne čutil bolečine v prsnem košu, v šempetrsko bolnišnico so ga iz novogoriškega zdravstvenega doma pripeljali z napotno diagnozo, ki je sumila na disekcijo aorte. A Batagelju so v bolnišnici postavili drugačno diagnozo in ob nastopu smrti kot vzrok razglasili pljučno embolijo. Batageljevi svojci že ves čas zatrjujejo, da bi morali v bolnišnici urgentno pristopiti k pacientu, ga ustrezno preiskati ter s CT preiskavo ugotoviti diagnozo.

»Prepričani smo, da je bilo ravnanje bolnišnice napačno. Ni bilo urgentno, ni bila opravljena ustrezna preiskava, ki bi potrdila podan sum, oče pa zaradi tega ni bil prepeljan v klinični center, kjer bi opravili operacijo. Diagnozo bi z lahkoto potrdili, saj je splošna zdravnica s stetoskopom določila, da gre za sum disekcije aorte. A očeta so pustili čakati štiri ure na hodniku, tudi po tem, ko se mu je stanje izjemno poslabšalo, so mu postavili napačno diagnozo in ga zdravili z napačnimi zdravili ter tako celo pospešili njegovo smrt,« je lani septembra za Delo povedal Oliver Batagelj, sin pokojnega Franja Batagelja.

Bolnišnica ponudila odškodnino

Bolnišnica je družini Batagelj sicer ponudila odškodnino, a so jo bili ti pripravljeni sprejeti le, če bi se Saksida javno opravičil in priznal napako. Ker tega ni naredil, so vložili civilno tožbo in kazensko ovadbo. Civilno tožbo je sodišče oktobra lani zavrnilo in svojcem pokojnika tudi ni prisodilo odškodnine v višini 105.000 evrov.

Batageljevi so takrat napovedali pritožbo na višje sodišče, kazenska obravnava pa je se začela včeraj. »Za nekaj, česar nisem storil, ne morem priznati krivde. Obžalujem smrt Franja Batagelja, vendar ocenjujem, da sem takrat naredil vse, kar sem lahko. Žal mi je, da je do nesrečnega dogodka prišlo, verjamem pa, da bo sodišče na podlagi argumentov, ki jih bomo predstavili, in z izvedenskimi mnenji, ki smo jih pridobili doslej, prisluhnilo našim argumentom in razsodilo nam v prid,« je danes pred novinarji dejal dr. Silvan Saksida.

Bruno Krivec, odvetnik dr. Andreja Bartoliča, pa meni, da so v sodnem spisu že strokovna mnenja, ki dokazujejo, da zdravnika nista odgovorna za Batageljevo smrt. »Strokovna mnenja govorijo o tem, da vzročne zveze med intervencijo zdravnikov in posledico ni ter da je bilo Batageljevo stanje, žal, zelo slabo, tako da v danih okoliščinah ni bilo mogoče kaj narediti,« poudarja Krivec.

Obravnava se bo nadaljevala v prvih dneh junija. Za povzročitev smrti drugega iz malomarnosti je sicer po kazenskem zakoniku predvidena zaporna kazen od šestih mesecev do petih let.