Že leta je grozil, da bo naredil »Ameriko«

Bogdan Kraner, ki je ubil mater in pobrata, je policistom vpil: »Ustreli me, ustreli me!« ti so ga obvladali s solzivcem.

Objavljeno
05. februar 2014 17.12
Sodba za Bogdana Kranerja, 5.2.2014, Maribor
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – »Bogdan je bil nepredvidljiv, agresiven, konflikten, edino on je imel prav, bil je najbolj pameten,« je bil do Bogdana Kranerja, obtoženega dvojnega uboja, neizprosen njegov bratranec Fran Kolarič. Kraner je 18. junija lani pograbil nož in najprej zabodel polbrata, zatem pa še mater.

»Kolikor vem, je že petnajst let grozil, da bo vse pobil in da bo naredil Ameriko,« je povedal bratranec Kolarič. »Kaj to pomeni?« je zanimalo sodnico Andrejo Lukeš. »Da bo vse razturil,« je odvrnil Kolarič. »Tudi mojega očeta je enkrat pretepel. Ko smo prodajali hišo, je grozil kupcem. En fant je prišel pogledat hišo in že je Bogdan vpil: 'To bo še Amerika!'« je bratrančevo vedenje opisal Kolarič.

Umorjeni Drago Kraner je bil po njegovih besedah pravo nasprotje. Vse dneve je delal, pet let mlajšemu polbratu pa se je izogibal, saj se ga je bal. Kolariču je kakšen mesec pred krvavim obračunom celo potožil, da ga je strah.

Tudi mladoletni sin pokojnega, ki je na domačiji v Ihovi 72 pri Lenartu živel do šestega leta, potem pa sta se z materjo prav zaradi nasilja obtoženega odselila, o stricu ni povedal nič dobrega. »Bil je agresiven, babico je enkrat pičil z vilicami, skozi okno je vrgel stol,« je povedal. Policije nikoli niso klicali, ker so se ga bali. Poudaril je tudi, da je lani poleti, ko je bil na obisku pri očetu, slišal obtoženega, kako grozi, da bo ubil soseda, ker se vmešava v njegove stvari: »Večkrat je bil pijan, a oče se z njim ni prepiral, raje se je obrnil in odšel.«

Skoraj enako so izpovedali tudi nekateri krajani Ihove. Suzana Dokl je, denimo, dejala, da so se Bogdana Kranerja vsi bali, saj je bil agresiven in je čezmerno pil. Doklova je usodnega dne priskočila na pomoč 70-letni Pavlini Kraner, ki se je ranjena zatekla k njim. »'Bogdan je Draga in mene zaštihal,' je rekla, ko smo ji ponudili prvo pomoč,« je Doklova opisala grozljivo izkušnjo. Polbrata je zabodel v kuhinji, mater pa med gledanjem televizije, je besede pokojne Kranerjeve, ki je umrla 13 dni po napadu, povzela soseda.

Policist Denis Selinšek, član patrulje, ki je prva prihitela na kraj zločina, je razkril, da je bil Kraner ob prijetju vse prej kot miren. Večkrat ga je pozval, naj pride iz hiše, in ko se je ta le pojavil, je bil oblečen zgolj v kratke hlače in obut v copate, bil je krvav po vratu, hodil je proti policistom, roke je držal na hrbtu in vpil: »Ustreli me, ustreli me!«

Policist v Kranerjevih rokah videl večji nož

»Pozivali smo ga, naj pokaže roke, a ker tega ni storil, je pomočnik komandirja [Policijske postaje Lenart, op. p.] Mitja Zadravec uporabil plinski razpršilec. Ko ga je zadel, ga je dobesedno odbilo, obrnil se je in stekel nazaj v kuhinjo,« je napeto situacijo opisal Selinšek. Njegov kolega Samo Klepec je takrat pogledal skozi okno v kuhinjo in v Kranerjevi roki videl večji nož. Zadravec in Selinšek sta vstopila v hišo, ga zgrabila vsak za eno roko, ga zvlekla pred hišo in ga vklenila.

Selinšek je poudaril, da je Kraner ves čas deloval agresivno. Tudi ko mu je ukazal: »Pokaži roke! Kaj imaš v rokah?!« se ni odzval nič drugače. »Videz človeka ti marsikaj pove. Dobil si občutek, da nas bo napadel. Sosedi so se ga bali, niti policije niso upali klicati. Povedali so, da pije vsak dan, da se sploh ne strezni,« je dejal.

Tudi policist Klepec je povedal, da se je Kraner obnašal napadalno in jezno, a je vedel, kaj počne: »Ni bil v nekem drugem stanju. Bil je popolnoma orientiran. Ves čas je grozil, da bomo videli, kaj se pa na njega spravljamo.« »Se vam je zdel opit?« je zanimalo sodnico. »Da.«

Psihiater je na sodišču pričal za zaprtimi vrati

V kakšnem psihičnem stanju je bil 45-letni Bogdan Kraner, ko je pograbil nož in zabodel polbrata in mater, uradno ni znano. Na predlog odvetnika Jerneja Kokalja je sodnica Lukeševa obravnavo za čas pričanja psihiatra Mladena Vrabića zaradi varovanja obtoženčeve zasebnosti zaprla za javnost. Po neuradnih podatkih izvedenčevo mnenje za Kranerja menda ni najbolj ugodno, čeprav je usodnega dne po lastnih navedbah popil več kot tri litre traminca. Patolog Milan Krajnc je izračunal, da je v vsebnost alkohola v Kranerjevem telesu znašala 2,01 grama na kilogram krvi.