»Želva« za slaba tri leta v zapor

Bojan Kosednar, ki je v lokalu Escape obračunal s četverico, obsojen na dve leti in osem mesecev zapora.

Objavljeno
19. december 2013 20.47
Ljubljana, 19.9.2013, sojenje Bojanu Kosednarju zaradi pretepa pred lokalom Escape. Foto: Marko Feist
Aleksander Brudar
Aleksander Brudar
Ljubljana – Bojan Kosednar, ki je med ljubitelji borilnih športov znan tudi pod vzdevkom Želva, je bil zaradi nasilništva in povzročitve lahkih telesnih poškodb četverici v noči na letošnji 10. junij obsojen na dve leti in osem mesecev zapora.

Sprva ga je tožilstvo bremenilo povzročitve hudih telesnih poškodb, a se je kasneje na podlagi mnenja sodnega izvedenca odločilo, da obtožnico v tem delu spremeni.

Za obsodbo so bile med drugim ključne izjave štirih oškodovancev, ki so med sojenjem povedali, da so v lokalu Escape prepoznali Kosednarja, in izjave drugih prič, ki so različno izpovedovale, ali je bil Kosednar tam navzoč ali ne. Oškodovanci Lovro Špindler, Simon Mihelič, Topollaj Perparim in Anto Čančar so namreč tisto noč po pikniku prišli v omenjeni lokal in sedli v separe. Špindler je pri tem z nogo prevrnil taburet in ga takoj pobral. Prišla je natakarica, po naročilu pijače pa še varnostnik lokala ter jim dejal, naj nehajo razbijati in naj se lepo obnašajo, »da ne bo pizdarije«. »Rekel sem, pojdi stran, odmahnil sem z roko, varnostnik pa je vzel telefon in šel ven, še prej pa je rekel, da bomo že videli,« se je tistega dne na eni izmed obravnav spominjal Špindler.

Natakarica je nato prinesla pijačo in račun, a ji je Špindler odgovoril, da ne bo plačal in da bo to storil Čančar. Simon in Topollaj sta nato zapustila lokal, šla sta pokadit cigareto, medtem pa je Čančar plačal račun. Ko sta se vrnila s cigarete, je četverica sedela za mizo, kjer je plesala ena plesalka, še dve pa sta sedeli zraven. Kar naenkrat se je pred njimi znašlo kakih sedem moških in Čančar je pri tem, kot je povedal Mihelič, prepoznal Kosednarja, saj je rekel: »Kaj je zdaj, Želva [vzdevek Bojana Kosednarja, op. a.]?« Sledili so udarci s kiji, Kosednar je, kot pravi Špindler, najprej udaril Čančarja, v istem času pa se je s kijem nad Špindlerjem znesel drugi moški, ki ga je po dogodku že prepoznal na policiji.

Krvavel kot v filmu

»Stoodstoten sem, da sem videl Kosednarja,« je zatrdil Špindler, in to kljub temu da je po prvih udarcih padel na tla in da se je poskušal na vse načine z rokami braniti pred udarci. »Topollaj je krvavel kot v kakšnem filmu, kot da bi ga kdo tuširal s krvjo, zato smo šli takoj v klinični center,« se trenutkov pred lokalom, kamor so se privlekli, spominja Špindler.

Kosednar je sicer ves čas sojenja zatrjeval, da ga takrat ni bilo v lokalu in da je bil tisto noč doma skupaj z dekletom. »V bloku, v katerem stanujem, je videonadzor. Stanujem v 11. nadstropju, tako da skozi okno nisem mogel iti. Ne vem, zakaj policisti niso preverili posnetkov, da bi se videlo, da sem bil doma,« je zatrdil in dodal, da od oškodovancev nikogar ne pozna oziroma da ve samo, kdo je Lovro Špindler. Opozoril pa je tudi na to, da je v priporu o njih slišal marsikaj in da bi izpisi iz kazenske evidence lahko pokazali, »ali niso bili oni napadalci v lokalu«.