Zidarja znova ni bilo na sodišče

Sodnica se je zato odločila, da zasliši zdravnika, ki sta podpisala potrdila o njegovi nezmožnosti udeleževanja obravnav.

Objavljeno
29. oktober 2013 14.24
Ljubljana 15.04.2011 - Sojenje v zadevi Cista lopata - Ivan Zidar v spremstvu zdravstvenega delavca.foto:Blaz Samec/DELO
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Ivan Zidar je bil danes znova vabljen na sodišče na predobravnavni narok v zadevi zaradi domnevnega oškodovanja SCT pri poslih s podjetjem Reklamni inženiring. Ker pa Zidarja na sodišče spet ni bilo, se je sodnica odločila, da zasliši dva zdravnika, ki sta podpisala potrdila o njegovi nezmožnosti udeleževanja obravnav, piše STA.

V omenjeni zadevi je šest od desetih obdolženih na preodbravnavnem naroku že priznalo storitev kaznivih dejanj pri sklepanju fiktivnih poslov.

Krivde pa niso priznali direktor družbe Reklamni inženiring Mladen Sever, Gebriel Seif Tuuloskorp in Zoran Klepić, ki naj bi se nahajal v Srbiji, vendar pa mu sodišče ne more izročiti vabila, ker ni znan naslov njegovega bivališča.

Sever in Zidar naj bi s Severjevim podjetjem Reklamni inženiring sklepala navidezne pogodbe za storitve, ki nikoli niso bile izvedene, s tem pa SCT oškodovala za približno dva milijona evrov. Ostali obtoženi naj bi Severju in Zidarju pomagali pri sklepanju teh pogodb.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču sicer zoper Zidarja poteka več postopkov, v nekaterih je bil že izločen zaradi slabega zdravstvenega stanja, v dveh pa je sodišče zahtevalo dopolnitev izvedenskega mnenja medicinske stroke.

Zidarjev zagovornik Boštjan Podgoršek je danes pojasnil, da je Zidar hospitaliziran in se obravnav ne more udeleževati, temu pa je nasprotovala tožilka Bojana Podgorelec. Dejala je, da so Zidarjeve zdravstvene težave začele povečevati skladno s potekom sojenja v zadevi Čista lopata, v kateri je bil pravnomočno obsojen na 14-mesečno zaporno kazen, vendar pa mu je sodišče za eno leto odložilo izvršitev zaporne kazni.

Habjaničeva je sicer Zidarju dodelila tudi odvetnika po uradni dolžnosti, Marka Makuca, saj je Zidar v omenjeni zadevi dan pred sklicano obravnavo že večkrat preklical pooblastilo odvetnikom. Predobravnavni narok bo za Zidarja znova sklican 3. decembra.