Zidarjev osebni stečaj se seli na višje sodišče

Njegovi zagovorniki so se pritožili na sklep o uvedbi stečaja zaradi domnevnih procesnih napak ljubljanskega okrožnega sodišča.

Objavljeno
25. september 2015 22.12
dja_CISTA LOPATA
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Ljubljana - O osebnem stečaju nekdanjega prvega moža družbe SCT Ivana Zidarja bo odločalo še višje sodišče. Njegovi zagovorniki so se namreč pritožili na sklep o uvedbi stečaja zaradi domnevnih procesnih napak ljubljanskega okrožnega sodišča, je danes poročala Televizija Slovenija.

Zidarjevi zagovorniki trdijo, da se njihova stranka ni mogel opredeliti do stečaja, ker mu je sodišče za ta postopek določilo skrbnika, namesto da bi z izvedencem ugotavljalo, ali se je sposoben zastopati sam.

»Postopek je bil na predlog dolžnika s sklepom prekinjen, ker je iz ugovora dolžnika izhajalo, da je dolžnik pravdno nesposoben. Sklep je potrdilo višje sodišče v Ljubljani, iz katerega med drugim izhaja, da dolžnik ni mogel veljavno izjaviti svoje volje za zastopanje,« na očitke odgovarjajo na okrožnem sodišču.

Sodišče je sicer letos spomladi postopek Zidarjevega osebnega stečaja izpeljalo do konca, potem ko je center za socialno delo Zidarju postavil skrbnika, ki nadaljevanju postopka ni ugovarjal.

Konca pa po poročanju TV Slovenija skoraj zagotovo ne bodo videli številni Zidarjevi kazenski postopki. Trije so zanj pravnomočno ustavljeni, saj je bil zaradi slabega zdravja iz njih izločen, odprtih je še pet kazenskih primerov, sodišče pa je pred dnevi zavrglo še obtožnico v primeru Reklamni inženiring.

»Razlog, da je sodišče zavrglo obtožnico, je isti kot v ostalih primerih, in sicer procesna nesposobnost Ivana Zidarja. Zdravje mojega klienta se slabša, zato sem še bolj kot doslej prepričan, da nikoli več ne bo sposoben za sojenje,« pa je povedal Zidarjev zagovornik Boštjan Podgoršek.

V zadevi Čista lopata je bil Zidar pravnomočno obsojen na 14-mesečno zaporno kazen, a je še ni začel prestajati. Do 20. novembra mu velja odlog izvrševanja kazni, njegov zagovornik pa je v zadevi vložil tudi ustavno pritožbo.