Zidarjevo zdravje menda le še slabše

Izvedenka ocenila, da potovanjaIvana Zidarja v tujino, tudi če bi potoval sam, nimajo vzročne zveze s procesno sposobnostjo.

Objavljeno
31. marec 2015 09.52
SLOVENIJA,LJUBLJANA,28.03.2012.CISTA LOPATA. NA SLIKI IVAN ZIDAR.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO.
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Glede na zadnje ugotovitve izvedenke psihiatrične stroke o procesni sposobnosti Ivana Zidarja bržkone ni pričakovati, da bo ta še sedel na zatožno klop. Sodišče sicer o tem še ni odločilo, a je po izvedenkinih ugotovitvah njegovo zdravstveno stanje še slabše, kot je bilo.

Potem ko je višje sodišče na pritožbo specializiranega državnega tožilstva razveljavilo sklep ljubljanske okrožne sodnice Alje Kratovac, ki je konec septembra lani s sklepom ustavila kazenska postopka proti Zidarju, ker so pri njem ugotovili procesno nesposobnost trajne narave, je sodnica spis vnovič dobila na mizo. Kot so nam te dni odgovorili s sodišča, je dopolnitev izvedenskega mnenja narejena, »spis pa je zaradi odločitve na zunajobravnavnem senatu«.

Okrožna sodnica je, spomnimo, postopka ustavila glede na lansko ugotovitev izvedenke psihiatrične stroke, ki je že prej presojala Zidarjevo zdravstveno stanje skupaj z izvedenci drugih strok, da se je zdravje nekdanjega prvega moža SCT poslabšalo od izdelave mnenja v tako imenovani zadevi Fiesa leto pred tem, ko je izvedenka sklenila, da je psihično stanje nekdanjega prvega moža propadlega SCT »nepovratno« zaradi trajne okvare možganov.

»Potovanja povezana z zdravljenjem«

Sodnica je v sklepu o ustavitvi postopkov precej okrcala tudi tožilstvo oziroma policijo, češ da so Zidarja več kot leto dni spremljali in v zvezi z njim nezakonito zbirali občutljive zdravstvene podatke, predvsem v zvezi z njegovim psihiatričnim zdravljenjem, saj je tožilstvo, ki že ves čas vztraja, da je Zidar sposoben sesti na zatožno klop in spremljati proces, svoje trditve podkrepilo z dokazi, ki jih je zbrala policija, kjer med drugim poročajo o obtoženčevih potovanjih v tujino. Ravno v tem je sodnica videla grob poseg v ustavno zagotovljene človekove pravice, a se višji sodniki s takšno oceno niso strinjali.

Iz njihove obrazložitve sklepa izhaja, da so bili dokazi o ugotavljanju procesne sposobnosti obtoženega Zidarja, ki jih je sodišču predložilo tožilstvo, zbrani zakonito, prvostopenjsko sodišče pa mora o obtoženčevi procesni sposobnosti odločiti ponovno. Zato se je izvedenka psihiatrične stroke Martina Tomori v dopolnitvi mnenja na zahtevo okrožnega sodišča morala opredeliti (tudi) do Zidarjevih potovanj v Švico januarja oziroma februarja in avgusta 2013.

Po pojasnilih Zidarjevega pooblaščenca odvetnika Boštjana Podgorška so bila potovanja povezana z zdravljenjem, in sicer operacijo na hrbtenici ter rednimi pooperativnimi kontrolami in pregledi v zvezi s priporočeno peto operacijo na hrbtenici. Po odvetnikovih besedah je izvedenka ugotovila, da tudi če bi Zidar potoval sam (pa ni, saj je bil ob njem vedno eden od njegovih spremljevalcev), to nima vzročne zveze z obdolženčevo procesno sposobnostjo. Ne glede na vse pa je po ugotovitvah izvedenke njegovo stanje še slabše, kot je bilo ob izdelavi zadnjega izvedeniškega mnenja, še dodaja odvetnik.

Zagovornik na tako mnenje ni imel pripomb, saj meni, da je izvedeniško mnenje objektivno, prav tako sodišču nobenih pripomb na mnenje ni posredovalo tožilstvo, so nam odgovorili s tožilstva.

Sodišče še ni odločilo

Ali bo sodišče glede na takšno mnenje izvedenke obtožbi zavrglo ali pa postopka ustavilo, bomo videli, a glede na ugotovitve o poslabšanju Zidarjevega zdravja veliko drugih možnosti bržkone nima. Če bodo postopke ustavili, ponovni pregon ni več mogoč, drugače pa je v primeru obtožb, ki ju je sodišče že zavrglo.

Če se pokaže, da je oziroma da bo obdolženi zmožen za sojenje, lahko tožilstvo kadarkoli znova vloži obtožnico oziroma sproži postopek. Sodišče je doslej pravnomočno za Zidarja zavrglo obtožbo v tako imenovani zadevi Fiesa, konec lanskega leta pa še obtožbo zaradi domnevnega oškodovanja SCT v višini 3,1 milijona evrov. Prav tako se brez Zidarja nadaljuje sojenje v drugih postopkih, kjer je sodišče postopek zanj začasno izločilo.

O ponovni vložitvi že zavrženih obtožnih aktov bo tožilstvo, kot je sporočilo pred časom, odločilo po tem, ko bo sprejeta dokončna odločitev o procesni sposobnosti Zidarja.