Zidarju še ni treba za zapahe

Sodišče je Ivanu Zidarju odhod v zapor odložilo do 20. novembra prihodnjega leta.

Objavljeno
25. november 2014 16.06
Obdolzenci pred izrekom sodbe v zadevi Cista lopata.Ljubljana.Slovenija.30.03.2012 Foto:Roman Sipic/DELO
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Potem ko je komisija za fakultetna izvedenska mnenja ljubljanske medicinske fakultete ugotovila, da Ivan Zidar zaradi slabega zdravstvenega stanja ni sposoben prestajati 14-mesečne zaporne kazni v zadevi Čista lopata, je sodišče nekdanjemu direktorju SCT odložilo odhod za zapahe do 20. novembra prihodnje leto.

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik je tako ugodil Zidarjevi prošnji, Zidar pa bo moral – tako kot doslej – vsak mesec sodišču predložiti zdravniško potrdilo o nezmožnosti prestajanja kazni.

Zidarjev zagovornik, odvetnik Boštjan Podgoršek, nam je potrdil, da je odločbo sodišča prejel včeraj in da se bo zoper njo verjetno pritožil. Meni namreč, da bi sodišče moralo njegovemu klientu prestajanje kazni odložiti za čas, dokler traja bolezen, in tudi v tem primeru bi moral Zidar vsak mesec sodišču dostaviti potrdila o svojem stanju.

Petčlanska komisija, ki je na zahtevo sodišča ugotavljala Zidarjevo zmožnost za odhod za zapahe, je, kot smo pisali, ugotovila, da je Zidarjevo zdravstveno stanje še slabše, kot je bilo ob izdelavi prejšnjega mnenja.

Zidar bi se moral že 1. oktobra lani zglasiti na prestajanju kazni v koprskih zaporih, a mu je sodišče na njegovo prošnjo to odložilo za leto dni, saj je (bilo) glede na ugotovitve izvedencev Zidarjevo zdravstveno stanje takšno, da izpolnjuje pogoj hude bolezni, zaradi katere v skladu z zakonom o izvrševanju kazenskih sankcij ni sposoben prestajati kazni zapora.

Tik pred iztekom enoletnega odloga, konec septembra letos, je Zidarjev odvetnik vložil nov predlog za odlog prestajanja zaporne kazni. Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča je komisiji izvedencev naložil, naj preveri njegovo zdravstveno stanje, glede na ugotovitve komisije pa je Pogačnik zdaj odločil, da Zidarju odhod za zapahe odloži do 20. novembra prihodnjega leta.

O ustavitvi dveh postopkov odloča višje sodišče

Zoper nekdanjega prvega človeka SCT sicer poteka devet kazenskih postopkov. Specializirano državno tožilstvo je zoper njega vložilo sedem obtožnih aktov zaradi različnih kaznivih dejanj in dve zahtevi za preiskavo (v enem primeru preiskava še ni bila uvedena).

Zidar se je za zdaj po vsej verjetnosti rešil treh postopkov.

V tako imenovani zadevi Fiesa, v kateri mu tožilstvo očita sporno preprodajo gradbeno zazidljive parcele oziroma nekdanjega počitniškega doma SCT, je sodišče marca obtožnico pravnomočno zavrglo, ker zaradi slabega zdravja ni spodoben za sojenje. Druga sodnica je konec septembra zaradi procesne nesposobnosti trajne narave ustavila dva kazenska postopka. Ta sklep še ni pravnomočen, saj se je tožilstvo pritožilo.

Kot so nam pojasnili na okrožnem sodišču, so pritožbo specializiranega državnega tožilstva višjemu sodišču šele predložili, »zato odločitve še ni pričakovati«.