Zlomil ji je nos in povzročil pretres možganov

Po priznanju krivde deset mesecev zapora nasilnežu, ki se je spravil nad partnerico.

Objavljeno
18. avgust 2016 17.09
Nasilje nad ženskami 17.avgusta 2016 [nasilje,nasilje nad ženskami,nasilje v družini,pesti]
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Udarnine, zlom nosnih kosti in pretres možganov so posledice udarcev in brc, ki jih je Klemen K. prizadejal svoji zunajzakonski partnerici. Zaradi družinskega nasilja mu je ljubljansko okrožno sodišče po priznanju krivde na predobravnavnem naroku določilo deset mesecev zaporne kazni.

Ženska je dalj časa trpela poniževanje, udarce in brce, vendar iz strahu, da bo še huje in da jo bo še naprej tepel, pa tudi zato, ker ni imela kam iti, saj je menda brez stalnega bivališča, nasilnega partnerja ni prijavila. Ta jo je večkrat pretepel in obrcal. Udarjal jo je po glavi in zgornjem delu telesa ter brcal v trebuh in noge. Novembra lani jo je brcnil, ko je ležala na tleh. V začetku decembra jo je nekega dne udaril v obraz tako močno, da je začela krvaveti. Ko se je vrnil domov, je najprej razbil inventar v stanovanju, nato jo je ozmerjal s kurbo in prasico ter udaril v nos. Ženska je zbežala v bližnjo trgovino in poklicala taksi, a ji je nasilnež preprečil, da bi se z njim odpeljala, zato je ponovno zbežala proti poslovnim prostorom v bližini, kjer pa jo je dohitel. Tepel jo je, vlekel za lase, jo zbil na tla in obrcal. Grozil ji je, da jo bo ubil, ker da mu je dolžna denar, da bo ubil njene in tudi svoje domače.

Ko se je poskušala zateči v vozilo naključnega mimovozečega voznika, je nanjo kričal in ji grozil z ubojem ter jo še naprej mlatil. Prenehal je šele, ko so tam navzoči ljudje zagrozili, da bodo poklicali policijo. Takrat je zbežal. Kmalu je končal v priporu.

Specialni povratnik

Tožilstvo je zoper Ljubljančana le štiri dni po prijavi in prijetju spisalo obtožbo zaradi kaznivega dejanja nasilja v družini in povzročitve lahke telesne poškodbe. Očitalo mu je, da je grdo ravnal s svojo zunajzakonsko partnerico in jo večkrat pretepel, ji omejeval svobodo gibanja in jo tako spravljal v podrejen položaj. Lanskega decembra jo je denimo tako pretepel, da ji je zlomil nos in je imela pretres možganov, da površinskih poškodb glave in telesa, številnih udarnin in ranjene duše niti ne omenjamo.

Na predobravnavnem naroku je krivdo priznal, sodišče je njegovo priznanje sprejelo in mu za kaznivo dejanje nasilja v družini določilo devet mesecev zapora, za povzročitev lahke telesne poškodbe dva meseca ter mu nato izreklo enotno kazen deset mesecev zapora.

Ljubljančan je že bil obravnavan in obsojen tako s pogojnimi obsodbami kakor z zapornimi kaznimi zaradi premoženjskih deliktov in dejanj z elementi nasilja. Januarja lani mu je bila izrečena enotna kazen na podlagi prejšnjih obsodb v trajanju treh let in enega meseca. Kazen je začel prestajati marca lani, pogojno so ga odpustili mesec dni kasneje, kazen pa bi v celoti prestal julija letos. Njegovo priznanje je sodišče upoštevalo kot olajševalno okoliščino, kot oteževalno pa dejstvo, da gre za specialnega povratnika, njegovo nagnjenost k izvajanju kaznivih dejanj in to, da je pokazal veliko nasilja. Izrečena enotna kazen je po mnenju sodišča primerna glede na vse ugotovljene okoliščine in v skladu z namenom izreka kazni, ki je v tem, da v prihodnje ne bo več izvajal kaznivih dejanj.

Od prijetja do obsodbe 18 dni

Kljub temu da je zadnji kaznivi dejanji storil med pogojnim odpustom, sodišče tega ni preklicalo. Oprostilo pa ga je plačila stroškov kazenskega postopka, izdatki in nagrada zagovornika po uradni dolžnosti bremenijo proračun. Obtoženi je brez redne zaposlitve in lastnih sredstev za preživljanje.

Ker sta se tako tožilstvo kot obdolženi odpovedala pravici do pritožbe, je sodba takoj postala pravnomočna, celoten postopek, torej od privedbe k preiskovalni sodnici do pravnomočne sodbe, pa se je končal v pičlih osemnajstih dneh glede na dogovor med tožilstvom in obrambo ob privedbi k preiskovalni sodnici.