Zoran Predin je spraševal, kje je njihov denar

Glasbenik je pravnomočno oproščen očitkov, da je namerno raznašal neresnice.

Objavljeno
02. februar 2012 20.04
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Višji sodniki so se strinjali, da glasbenik Zoran Predin, ki je komentiral posle Zavoda za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov Slovenije (IPF), ni storil kaznivega dejanja obrekovanja. Pritožbo zavoda na oprostilno sodbo so zavrnili, tako da je ta pravnomočna.

Zavod IPF je Zoranu Predinu očital, da je sodeloval kot moderator tiskovne konference Slovenske unije glasbenih ustvarjalcev (SUGU) 4. junija 2009, kjer so predstavniki SUGU Zavodu IPF javno očitali nepravilnosti pri delovanju in delitvi zbranih nadomestil.

Zapisali so, da je Predin očitke, da zbrani denar od nadomestil »konča kdo ve kje«, utemeljeval z besedami, da od IPF ni dobil nadomestil, višjih od 50 evrov. Pri tem pa da je dobro vedel, da podatki niso pravi, saj mu je Zavod IPF do tedaj v letih 2007 in 2008 izplačal 967 evrov, za kar je Predin tudi izdal računa.

Pooblaščenec zavoda Borut Bernik Bogataj je med drugim povedal, da bi se Predin kot eminenca, čigar skladbe so del slovenske zimzelene zakladnice in čigar beseda ima veliko težo, moral zavedati svoje vloge pri javnem nastopanju.

Pevcem, glasbenikom, dirigentom orkestrov, vodjem pevskih zborov, oblikovalcem tona in proizvajalcem fonogramov po zakonu o avtorski in sorodnih pravicah pripada pravica do nadomestila, če je njihova posneta izvedba, ki je bila objavljena na komercialno izdanem fonogramu (posnetku zvoka), predvajana v javnosti.

V Zavodu IPF so poudarili, da sta dobro ime in kredibilnost za njihovo delovanje ključna, zato so se odločili za tožbo. Predinov zagovornik, odvetnik Dušan Csipö, pa je menil, da gre za poseben pritisk na glasbene izvajalce, s katerim bi jim radi preprečili, da na legitimen način branijo svoje pravice.

Glasbenikovo ženo 
razjezilo obvestilo

Bistvo tiskovne konference, o čemer je na sodišču govoril Predin, sicer ni bilo v številkah, temveč v tem, da so dobili premalo denarja in da nikomur ni jasno, kako so izračunali zneske, ki jih dobijo posamezniki.

»V Zavodu IPF so se hvalili, koliko milijonov so pobrali. Če so pobrali dva, je milijon naš,« je med drugim dejal na sodišču.

Glasbenikova žena Barbara Lapajne Predin je na sodišču sicer povedala, da Predin ni vodil svojih financ, saj to počne ona, Predin pa se je opiral na njene besede. Ko je po dolgih letih prvič prišlo obvestilo o zbranih nadomestilih, je šlo za znesek približno 50 evrov, kar jo je razjezilo in to je možu tudi povedala.

Pozneje so resda prišli tudi večji zneski, po njenem mnenju sicer še vedno premajhni, a mu o teh ni posebej govorila. Naknadno sta ugotovila, da so bili ti zneski približno 50 evrov na mesec.

Branjenje legitimne 
pravice do nadomestil

Kot je takrat poudarila predsednica senata, sodnica Mojca Zalar Kocjančič, se je Predin opiral na ženine besede. Poleg tega pa so v zasebni tožbi izpustili besede, s katerimi je Predin takrat sklenil svojo izjavo, namreč da se točnih zneskov ne spomni dobro.

Po njenem mnenju zasebnim tožilcem ni uspelo dokazati naklepa in je šlo zgolj za branjenje legitimne pravice do nadomestil. Višji sodniki pa so zapisali, da je treba za kaznivo dejanje obrekovanja dokazati, da so izrečene navedbe neresnične in da se je storilec neresničnosti zavedal, kar zavodu IPF ni uspelo.

Iz Predinove izjave namreč ne izhaja, da je v dveh letih zaslužil skupno 50 evrov, sodišče prve stopnje pa je ocenilo tudi, da mu ni mogoče očitati naklepa - razlogov, da takšna ocena ni pravilna, pa v pritožbi niti niso navedli.