Zorana Trifunovića išče Interpol

Trifunović velja za največjega slovenskega davčnega dolžnika med fizičnimi osebami. Upnike naj bi oškodoval za pol milijona evrov.

Objavljeno
21. november 2017 23.55
Peter Rak
Peter Rak
Maribor – Predobravnavni narok zoper Zorana Trifunovića v zadevi Inometal ABC se je končal po že ustaljeni navadi – Trifunovića na sodišče spet ni bilo, vročanje vabila pa se je izkazalo za neuspešno. Tako so opravili predobravnavni narok le zoper Barbaro Podlogar, osumljeno pomoči pri navidezni prodaji podjetja Inometal, pri čemer naj bi bili upniki oškodovani za skoraj pol milijona evrov.

Zoran Trifunović, ki velja za največjega slovenskega davčnega dolžnika med fizičnimi osebami, saj naj bi davčni upravi po neuradnih podatkih dolgoval okoli enajst milijonov evrov, se očitno še naprej uspešno izmika pozivom sodišča. Pošta na njegove domnevno uradne naslove v Bratislavi in v Zrkovcih pri Mariboru se redno vrača s pripisom naslovnik neznan. Tudi njegov odvetnik menda o tem, kje je podjetnik, informacij nima, po njegovi evidenci bi moral biti v Bratislavi, sicer pa naj bi imel s Trifunovićem zgolj občasne stike. Sodnici mariborskega okrožnega sodišča Vanji Verdel Kokol tako ni preostalo drugega, kot da je predobravnavni narok zoper Trifunovića spet preložila, kdaj bi se lahko začela glavna obravnava, pa je po njenih besedah odvisno od tega, kdaj ga bodo lahko s pomočjo tiralice Interpola izsledili. Sicer pa je Barbara Podlogar, nekdanja prokuristka razvpitega podjetja Orion, navedbe iz obtožnice, da naj bi Trifunoviću svetovala pri navidezni prodaji podjetja Inometal ABC družbi Metal Technics Limited iz Londona, čeprav je vedela, da kupnina ne bo nikoli nakazana, in s čimer so upniki ostali brez 450.000 evrov, zanikala.

Predlagal pričo, katere imena ne ve natančno

Drugih razlag ni podala, zato pa je njen odvetnik za pričo obrambe predlagal poslovneža Joa Raina. Sicer ni znal natančno povedati, ali je možaku ime Joe Rain ali morda Joe Raine, vendar ni dvoma, da gre za Josepha Freshnerja Raina iz podjetja MD 3000, še enega velikega dolžnika, ki Poštni banki Slovenije dolguje 2,5 milijona evrov. Po mnenju odvetnika naj bi omenjeni Rain, ki ni niti državljan niti rezident Slovenije, vendar govori slovensko, predstavil resnične okoliščine pri prodaji Inometala ABC.

S tem se je predobravnavni narok končal, nadaljevanja postopka pa ni pričakovati, preden Trifunovića ne privedejo. Naroku je prisostvoval tudi eden oškodovancev, nekdanji delavec Inometala, ki mu je Trifunović dolžan 12.500 evrov in obresti. Kot je poudaril, takšnih sodnih postopkov ne razume, nobena skrivnost namreč naj ne bi bila, da Trifunović živi v svoji razkošni hiši v Šentilju, kjer ga je mogoče velikokrat videti, ali pa na svojem velikem posestvu v Istri, tako da pasivnost sodišča pri njegovem iskanju ni umestna.

Trifunović je v različnih sodnih postopkih že skoraj dvajset let. Nekatere tožbe so zastarale, pri drugih je bil oproščen zaradi pomanjkanja dokazov, tretje so v teku. Med najbolj znane zadeve nedvomno sodi poslovanje njegovega podjetja Geocom, kjer naj bi s fiktivno prodajo naftnih derivatov tudi pridelal večino svojega davčnega dolga, tukaj pa so še sporni posli s podjetji Elektrooptika, Kandela, ABC Kepic, S Kvadrat ... , ki še niso dočakali sodnega epiloga, oškodovanje upnikov pa naj bi znašalo okoli tri milijone evrov.