Žrtev medveda mora vrniti del odškodnine

 Potem ko je vrhovno sodišče znižalo odškodnino Petru Zalarju, je država uspešno iztožila vračilo 135.427 evrov.

Objavljeno
23. september 2017 12.52
Medved na krmišču v snežniških gozdovih.Mašun 16, 07,2015
Iva Ropac
Iva Ropac
Ljubljana – Ljubljansko višje sodišče je potrdilo odločitev prvostopenjskega sodišča, da mora Peter Zalar, ki je zaradi napada medvedke pred devetimi leti postal tetraplegik, državi vrniti del prisojene odškodnine. Vrhovno sodišče je namreč oklestilo odškodnino, ki so jo Zalarju že izplačali, država pa je vračilo preveč izplačanih 135.427 evrov sedaj pravnomočno iztožila.

Višje sodišče je leta 2013 potrdilo prvostopenjsko sodbo, po kateri je Petru Zalarju s Hruškarij pri Cerknici zaradi posledic napada medvedke pripadlo 253.000 evrov odškodnine in 910 evrov mesečne rente, kmetijsko ministrstvo pa je odškodnino v skladu s sodbo konec februarja 2013 tudi izplačalo. V znesek 450 tisočakov je bila všteta tudi odškodnina njegovim staršem (skupaj dobrih 27 tisočakov) zaradi duševnih bolečin ob sinovi hudi invalidnosti.

»Ni bil v dobri veri«

Prvostopenjsko sodišče je Zalarju pripisalo soprispevek k dogodku oziroma nastanku škode v višini 30 odstotkov. S tako odločitvijo so se strinjali višji sodniki, vrhovni sodniki pa so njegov soprispevek zvišali na 50 odstotkov. Čeprav so menili, da Zalarjevo ravnanje ni ključni vzrok za dogodek, je vendarle nespametno ravnal in ogrozil svojo varnost, ko se je iz radovednosti spustil po klancu navzdol do razgrebenega peska pred brlogom. Pri tem sicer ni vedel, da je tam medvedji brlog, živali tudi ni izzival, a se je po mnenju vrhovnega sodišča kot lovec na domačem terenu in nekdo, ki se zaveda možnosti srečanja z rjavim medvedom, in to v času, ko ti kotijo mladiče, zavestno izpostavil večji nevarnosti.

Vrhovno sodišče je v skladu s tem stališčem posledično znižalo prisojeno odškodnino in rento, tako da odškodnina znaša 180.939 evrov z zakonskimi zamudnimi obrestmi, mesečna renta pa 670 evrov, kar pomeni, da mora medvedja žrtev vrniti del izplačane odškodnine. Državno pravobranilstvo je Zalarja pozvalo k vračilu razlike, a neuspešno, zato je vračilo 135.427 evrov pravnomočno izterjala s tožbo v posebnem postopku.

Sodišče je v pravnomočni sodbi zavzelo stališče, da je država upravičena zahtevati vračilo (neupravičeno) izplačane odškodnine, ker je še pred njenim izplačilom oziroma nakazilom denarja Zalarjevega takratnega pravnega pooblaščenca obvestila, da bo država na vrhovno sodišče vložila zahtevek za revizijo in da bo, če ji bo z revizijo uspelo, terjala vračilo razlike med dosojeno in izplačano odškodnino.

Sodišče zato sklene, da toženi pri porabi izplačane odškodnine (po prejetem obvestilu o vloženi reviziji 15. marca 2013) ni bil v dobri veri oziroma ni bil pošten. Večji del odškodnine je sicer porabil za nakup in prilagoditev stanovanjske hiše leta 2015, nakup medicinskih pripomočkov, prilagojenega avtomobila in za plačilo oskrbe.

Višje sodišče se ni strinjalo s toženim, da bi ga morala država osebno obvestiti, da bo v primeru uspešne revizije zahtevala vračilo preveč izplačane odškodnine, kot ga je osebno obvestila z opominom pred tožbo.

Čeprav se je Zalarjeva sedanja odvetnica čudila izračunu države, saj po njenem ni jasno, kako so izračunali glavnico, ki naj bi jo dolgoval, se je sodišče prepričalo, da je država prišla do vtoževanega zneska 135.427 evrov, ko je od izplačanih 450.351 evrov odštela odškodnino, izplačano staršem, ter odškodnino, ki mu pripada po sodbi vrhovnega sodišča, in ob upoštevanju izplačane rente oziroma zneska rente po odločitvi vrhovnega sodišča. »Toženec obveznosti po pravnomočni sodbi še ni poravnal, ga je pa državno pravobranilstvo k temu že pozvalo,« so nam povedali na pravobranilstvu.

Posledice napada kosmatinke

Bližnje srečanje z medvedko, zaradi katerega se je takrat 31-letnemu Zalarju svet obrnil na glavo, je bilo 11. marca 2007, ko je skupaj z očetom in prijateljico odšel na sprehod v gozd, da bi našli primeren teren za postavitev solnice za divjad in kakšno rogovje, ki v tem času odpada jelenom. Približno 200 metrov od glavne ceste so prišli do roba grebena nad potokom, ko so nepričakovano ob sebi zagledali medvedko. Ta je skočila na Zalarja, ga zagrizla v nogo, s šapami večkrat udarila, potem pa se je skupaj z njim skotalila po strmem pobočju in pristala na kamniti poti ob vodi.

Poškodovanega so ga z reševalnim vozilom odpeljali v ljubljanski klinični center, kjer je prestal več kot sedemurno operacijo hrbtenice, a so bile posledice napada kosmatinke hude. Kot tetraplegik je priklenjen na invalidski voziček in ni zmožen samostojno opravljati niti najosnovnejših življenjskih opravil.