Žrtev sta omamila z mamilom za posilstvo in jo nato spolno zlorabila

Pravnomočno: Boštjanu Molku potrdili enotno kazen štirih let in dveh mesecev zapora, Mateji Zorko dve leti manj.

Objavljeno
27. julij 2014 19.39
Začetek sojenja v kazenski zadevi proti Boštjanu Molku in Mateji Zorko, v Ljubljani 22. Avgusta 2013.
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika
Ljubljana – Višje sodišče je v celoti potrdilo sodbo okrožnega sodišča, ki je 23-letnega Boštjana Molka iz Borovnice in njegovo leto dni starejše dekle Matejo Zorko zaradi spolne zlorabe slabotne osebe in povzročitve lahke telesne poškodbe oktobra lani obsodilo na dve leti in dva meseca zapora.

Dekletu, ki jo je par po ugotovitvah sodišča spolno zlorabil po tem, ko jo je omamil, morata Molk in Zorkova po pravnomočni sodbi plačati 6000 evrov premoženjskopravnega zahtevka, ki vključuje odškodnino za strah, poseg v osebnostne pravice, prizadeto dostojanstvo in posledični občutek manjvrednosti in odrinjenosti.

Žrtev izgubila zavest

Zgodilo se je 22. februarja lani v kletnih prostorih stanovanja v bližini Borovnice, kamor sta obdolženca oškodovanko odpeljala po tem, ko je končala delo. Nesrečno dekle se je tistega dne namreč sprlo s fantom, zato je v lokalu, kjer je bila zaposlena, popila večjo količino alkohola, kljub temu pa je Molkovo ponudbo za skupinski seks odločno zavrnila.

Na sojenju je žrtev zlorabe priznala, da je v poljubljanje z Zorkovo privolila, a je šlo kljub temu po mnenju sodišča za zlorabo, saj sta ji obdolženca takrat v pijačo že podtaknila GHB, znano prav kot mamilo za posilstvo, dekle pa ni niti pod vplivom droge privolilo v spolni odnos z Molkom, ki se je ob njiju pojavil z odpetimi hlačami.

Ko ga je zavrnila, jo je večkrat udaril po obrazu in izsilil spolni odnos, vrsta drugih poškodb pa prav tako dokazuje, da je borovniški par za nadaljevanje spolnih igric uporabil silo. Zlorabljeno dekle je imelo namreč več lažjih poškodb na rokah, obrazu, ustnici in vratu.

A spolne igrice so ušle izpod nadzora, ko je nesrečnica zaradi mešanice zaužitih substanc izgubila zavest. Obtoženca sta jo odvlekla do kopalnice, vendar se niti pod prho ni odzivala, zato jima ni preostalo drugega, kot da sta na pomoč poklicala reševalce. Na urgenci so jo najprej oskrbeli zaradi zastrupitve, na njenem telesu pa so zdravniki opazili poškodbe. Sodna izvedenka za ginekologijo je pozneje ugotovila nasilni spolni odnos, toksikološke preiskave pa so potrdile, da je uživala prepovedane droge, ki so jih pozneje v hišni preiskavi našli in zasegli pri obtoženem.

Čeprav sta Zorkova in Molk ves čas zatrjevala, da je bila droga GHB oškodovankina, je bilo pri odločitvi sodišča ključno tudi dejstvo, da so na steklenički in kapalki našli izključno njune sledi. Žrtev je na sodišču med drugim pojasnila, da je postala omotična, da je omedlela in da je vse skupaj vplivalo na njen spomin.

Potrdili tudi oprostilni del

Za zlorabo slabotne osebe in povzročitev lahke telesne poškodbe je sodišče Molku in Zorkovi določilo dve leti in dva meseca zapora, Molk (pred začetkom prestajanja zaporne kazni je bil v priporu) pa bo v zaporu še dve leti dlje, saj mu je sodišče zaradi starih grehov, povezanih z mamili, odpravilo prejšnjo pogojno kazen in mu nato izreklo enotno kazen v trajanju štirih let in dveh mesecev zapora.

Kot so nam potrdili na okrožnem sodišču, je višje sodišče sodbo potrdilo v celoti, tako v obsodilnem kot oprostilnem delu (kazen za oba obdolžena, premoženjskopravni zahtevek, stroški postopka ...). Prvostopenjsko sodišče je Molka namreč oprostilo obtožb o omogočanju uživanja prepovedanih drog in prometa s prepovedanimi drogami. Policisti so pri njem našli manjšo količino marihuane in amfetamina, a je že prvostopenjsko sodišče tudi zaradi pomanjkljive policijske preiskave presodilo, da Molk droge ni imel namena prodati. Prav tako ga je sodišče oprostilo očitka glede omogočanja uživanja drog, saj je zlorabljeno dekle povedalo, da pri borovniškem paru ni kadilo marihuane.