Župan Fištravec kot zasebni tožilec nad novinarja

V časniku Svet 24 ga je zmotil zapis, da se zdravi zaradi odvisnosti od drog. Na predobravnavni narok župan ni prišel.

Objavljeno
01. februar 2016 15.52
regent fištravec
Robert Galun
Robert Galun
Maribor − Nepojasnjena daljša odsotnost mariborskega župana Andreja Fištravca je bila lani spomladi ena glavnih tem pogovorov v mestu. Najdlje so šli pri tabloidu Svet 24, kjer so zapisali, da se zdravi zaradi zasvojenosti z drogami. Zaradi obrekovanja zdaj Fištravec preganja avtorja članka.

Na zatožno klop je Fištravec kot zasebni tožilec posadil novinarja Gabrijela Toplaka. Ta je 2. aprila lani v članku z naslovom Mariborski župan naj bi bil v tujini na zdravljenju citiral anonimni vir, ki da mu je povedal: »Govori se, da je župan na avstrijski kliniki za zdravljenje odvisnih od prepovedanih drog. Le zakaj bi sicer manjkal na tako pomembnih sejah, kjer je sam predlagatelj? Pa ne gre za prvoaprilsko šalo, saj so se govorice pojavile v torek. Ne nazadnje se župan ob kandidaturi ni upal testirati.«

Novinar Toplak je nadalje zapisal, da je informacijo preveril pri občinski službi za odnose z javnostjo, saj da ima javnost pravico izvedeti podatke o osebah na javnih položajih. Že po nekaj minutah ga je poklicala županova ožja sodelavka Simona Partlič, ki jo je Fištravec zaposlil v svojem kabinetu v okviru tako imenovane dovoljene kvote na zaupanje. Partličeva je Toplaku pojasnila, da je župan doma, a ne zaradi osebnih težav, marveč iz družinskih razlogov. Koristil je dopust, in ne bolniške, je dejala.

Fištravec se je na delo vrnil po lanskih velikonočnih praznikih in na svojem facebook profilu zapisal: »S polnim tempom gremo naprej!« Med odsotnostjo ga je nadomeščala zdaj že bivša podžupanja Jelka Černivec, ki je odstopila konec lanskega leta. Med razlogi je navedla izgubo zaupanja in onemogočen dostop do informacij.

Fištravca so navedbe v Toplakovem članku tako ujezile, da je sklenil pravico poiskati na sodišču. Vendar se ni odločil za civilno tožbo, marveč je po novinarju Sveta 24 udaril kar s kazenskim pregonom, prepričan, da je to škodovalo njegovi časti ali dobremu imenu, kot določa 159. člen kazenskega zakonika. Za kaznivo dejanje obrekovanja je v primeru, da je storjeno s tiskom, po radiu, televiziji ali z drugim sredstvom javnega obveščanja ali na spletnih straneh ali na javnem shodu zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta.

A sodni proces proti Toplaku se ni začel, Fištravec se namreč ni pojavil pred sodnico Barbaro Nerat. Ta je pojasnila, da mu vabila na njegovem domačem naslovu niso uspeli vročiti in po petnajstih dneh, 28. januarja, je pošiljka priromala nazaj na sodišče. Vabilo so mu takoj poslali še enkrat, vendar do današnjega predobravnavnega naroka niso prejeli informacije, ali ga je tudi sprejel.

Sodnica je pojasnila, da bi postopek ustavila, vendar mora zasebnega tožilca pravilno povabiti na sojenje, kar pomeni, da mora osebno sprejeti pošiljko. Zdaj mu jo bodo poskušali vročiti prek kurirja, iskali pa ga ne bodo le doma.
»Nekaj je prišlo domov, prejšnji teden sem to mislil dvigniti. Bil sem na nekih pregledih. Niti nisem vedel, za kaj gre. A za to torej gre?« je ob robu obiska kitajske delegacije povedal Fištravec. Da bi od tožbe odstopil, ne razmišlja, govorice, da je narkoman in da se zaradi tega zdravi, so zanj neprimerne.

Z vročanjem pošiljk, povezanih s tem postopkom, je sicer sodišče že imelo težave. Fištravcu je uspelo šele v drugem poskusu vročiti plačilni nalog v višini 120 evrov za plačilo sodne takse, medtem ko odločitve zunajrazpravnega senata glede Toplakovega ugovora o upravičenosti tožbe župan ni dvignil.