Župan Fištravec na testiranje za droge

Zaradi namigovanj, da se zdravi od odvisnosti, toži novinarja tabloida Svet24.

Objavljeno
23. marec 2016 17.28
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Z vročanjem vabila mariborskemu županu Andreju Fištravcu sodišče drugič ni imelo težav. Kot zasebni tožilec je na zatožno klop posadil novinarja tabloida Svet24 Gabrijela Toplaka, ki je namigoval, da je njegova lanska daljša odsotnost povezana z zdravljenjem zaradi odvisnosti od drog.

»Govori se, da je župan na avstrijski kliniki za zdravljenje odvisnih od prepovedanih drog. Le zakaj bi sicer manjkal na tako pomembnih sejah, kjer je sam predlagatelj? Pa ne gre za prvoaprilsko šalo, saj so se govorice pojavile v torek. Nenazadnje se župan ob kandidaturi ni upal testirati,« je 2. aprila lani v članku Mariborski župan naj bi bil v tujini na zdravljenju, sklicujoč se na anonimni vir, zapisal Toplak.

Fištravca je to prizadelo in je zaradi obrekovanja vložil zasebno tožbo in premoženjskopravni zahtevek v višini 6500 evrov. Vendar se Toplak na predobravnavnem naroku ni pokesal. Med drugim predlaga zaslišanje kolumnista Aljoše Dragaša, ki so mu razmere na občini dobro znane in se je pripravljen razkriti kot vir.

Fištravec pa je v izogib špekulacijam privolil v testiranje. Toplakova odvetnica Tatjana Medic je bila glede tega skeptična in je dejala, da sledovi droge iz urina ali krvi izginejo hitro, kokaina, denimo, le v nekaj urah. Se pa dalj časa zadržujejo v laseh. »Naj se napravi, kar je najbolj zanesljivo. Kosti, lasje, kar koli,« je odvrnil Fištravec. »Kosti?« se je čudila sodnica Barbara Nerat. »Ja, se pač malo navrta,« se je šalil župan. Proces se začne konec aprila.