Župan Zavrča naj bi z osebnim stečajem povzročil več kot 5 milijonov škode

Navidezno naj bi poslabšal svoje premoženjsko stanje, da mu obveznosti do upnikov ne bi bilo treba odplačati. Vuk krivdo zanika.

Objavljeno
05. januar 2016 17.21
Ti. K., STA
Ti. K., STA

Maribor - Mariborski kriminalisti so decembra zaradi suma povzročitve stečaja z goljufijo podali na specializirano državno tožilstvo kazensko ovadbo zoper osebo z območja Ptuja. Po poročanju časnika Finance gre za župana Zavrča Mirana Vuka. Ta naj bi z namerno povzročitvijo osebnega stečaja povzročil za več kot pet milijonov evrov škode. Vuk krivdo zanika.

Omenjena oseba je po navedbah Policijske uprave Maribor utemeljeno osumljena, da je z namenom, da obveznosti do svojih upnikov ne bi bile poplačane, v obdobju od leta 2011 do 2014 navidezno poslabšala svoje premoženjsko stanje in s tem v nadaljevanju posledično namerno povzročila osebni stečaj. S tem dejanjem je svojim upnikom povzročila premoženjsko škodo v višini več kot pet milijonov evrov, kolikor znašajo terjatve upnikov, ki jih je stečajni upravitelj priznal v postopku osebnega stečaja.

K temu so po navedbah policije odločilno prispevale tudi druge osebe, ki so prav tako utemeljeno osumljene, da so izvršile več kaznivih dejanj overitve lažne vsebine ter ponareditve ali uničenja listin. To naj bi storile s tem, da so v prej omenjenem obdobju spravile v zmoto notarko z območja Maribora, da je na podlagi lažnih podatkov, ki so ji jih posredovali, sestavila več javnih listin in jih potrdila kot dokaz v pravnem prometu. Osumljene osebe naj bi se zavedale, da je vsebina lažna, notarki pa so to naklepoma prikrile.

Kazensko ovadbo so policisti podali tudi zoper dve gospodarski družbi, po zakonu o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Imen niso izdali, po poročanju časnika Finance pa je ovaden nekoč eden najbogatejših Slovencev Miran Vuk, ki je že pet mandatov župan občine Zavrč. Ob tem na Financah navajajo, da je bilo upnikom v osebnem stečaju Mirana Vuka priznanih za 5,6 milijona evrov terjatev.

Vuk krivdo odločno zavrača. Kot je danes povedal za STA, v zvezi s svojim osebnim stečajem po navodilu stečajnega upravitelja ne sme javno govoriti. Očitke s strani policije, o katerih je izvedel iz medijev, pa označuje za izmišljotine. »Nabijem na k... davčno upravo in policijo. To so barabe, ki si izmišljujejo, lažejo, kradejo, to so največji lopovi v naši državi,« se je glasil njegov komentar.

Vuka je že maja lani skupaj s še tremi osumljenimi, med katerimi naj bi bil tudi njegov brat Roman Vuk, doletela kazenska ovadba zaradi domnevne davčne utaje, kar sam prav tako zanika. Zadeva je po navedbah specializiranega državnega tožilstva »še v fazi predkazenskega postopka, v okviru katerega se zbirajo vsi potrebni podatki, na podlagi katerih bo tožilstvo tudi sprejelo odločitev v skladu z določbami zakona o kazenskem postopku«.

Ovadbe so rezultat kriminalistične preiskave, v okviru katere so kriminalisti februarja 2014 izvedli hišne preiskave na več naslovih fizičnih in pravnih oseb, povezanih z Vukovimi.