Zvodnica o strankah, češ da so pacienti, bolniki in gnoji

Prvoobtožena trdi, da so ji dekleta, ki so ponujala spolne storitve, dajala denar prostovoljno.

Objavljeno
24. oktober 2016 12.54
reu/GERMANY-PROSTITUTES/
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – V nadaljevanju sojenja Biljani Bažiki iz Lendave, Danijelu Krebsu iz okolice Maribora in Hrvatu Damirju Juretiću, ki jim tožilstvo očita trgovino z ljudmi, so na sodišču predvajali prisluškovalno gradivo − telefonske pogovore med Bažiko in Krebsom. Za oglaševanje spolnih storitev na spletnem portalu SloEscort se je po besedah Bažike od dva- do trikrat na leto plačevalo po 200 evrov.

Znesek je vključeval le osnovno ponudbo oglaševanja spolnih storitev na portalu, medtem ko so se preostale storitve po njenih besedah plačevale dodatno. Iz njenih pripomb po predvajanju prisluškovalnega gradiva je bilo mogoče razbrati, da so med drugim najemali storitev tako imenovanega semaforja. »Na semaforju je bila prižgana luč, če je [dekle, op. a.] bilo dosegljivo,« je v telefonskem pogovoru pojasnila Krebsu.

V pogovoru je sogovorniku večkrat potožila o strankah, ki jih je nekajkrat označila za paciente in bolnike, celo za gnoje. »Nekateri bi celo brez zaščite, čeprav je na internetu označeno, da se dela le z zaščito. Za 50 evrov, da jim dobesedno rit poliže,« je tarnala Krebsu. Najbolj ni bila zadovoljna niti s higieno nekaterih deklet. »Rjuha je bila vidno umazana. Če to opazim jaz, opazijo tudi gostje, ki prihajajo,« je potarnala Bažika, ki v svojem zagovoru zavrača krivdo za novačenje madžarskih deklet za prostitucijo, češ da so imela enak status kot preostala dekleta.

Med pogovorom je Krebsa obvestila, da ena izmed deklet, ki je pri njej včasih delala, pride ponovno nazaj. »Kaj ji je denarja zmanjkalo?« se je nazaj zakrohotal Krebs.

Sodnica za soobtožena ni sprejela priznanja

Specializirani državni tožilec Jože Levašič je poudaril, da želita tako Bažika kot Krebs, ki naj bi bil tako kot Juretić odgovoren le za prevoz deklet, zmanjšati svojo vlogo pri nezakonitem poslu. »Ona je odločala o tem, kdo bo vstopil v stanovanje,« je pojasnil tožilec. Obtožena je bila tista, ki je bila po telefonu v stiku s potencialnimi strankami.

»Nihče ni novačil deklet, denar pa so dajale prostovoljno. Če je dekle želelo, je vzelo ves denar in odšlo. Ko se je to zgodilo, se nisem niti enkrat jezila,« je na očitke tožilca odgovorila Bažika. Po njenih besedah so dekleta polovico zaslužka obdržala zase, medtem ko so preostanek dajale za najemnino in druge stroške bivanja v stanovanju. »Če je kaj ostalo od te polovice, je bilo to moje. Če ni ostalo nič, je bil to moj problem,« je zatrdila obtožena, ki so jo pravosodni policisti pripeljali iz pripora na sojenje v lisicah.

Tožilstvo Bažiki očita, da je s 13 Madžarkami, ki jih je menda v štirih stanovanjih v Kopru, Mariboru in Ljubljani izkoriščala za prostitucijo, med avgustom 2010 in marcem 2015 zaslužila najmanj 108.000 evrov. Na predobravnavnem naroku je zavrnila ponudbo tožilstva, ki ji je v zameno za priznanje krivde ponudilo 12 let in mesec zapora ter plačilo denarne kazni, medtem ko sta Krebs in Juretić priznala, da sta prevažala dekleta v Slovenijo. Tožilstvo je zanju predlagalo pogojno kazen, vendar sodnica priznanja ni sprejela, saj na podlagi zbranih dokazov ni bila povsem prepričana, da je šlo resnično za pomoč pri trgovini z ljudmi. Ker je priznanje krivde zavrnila, se je morala iz postopka izločiti, sojenje pa je prevzela kazenska sodnica Barbara Črešnar Debeljak. Pri novačenju deklet je Bažiki domnevno pomagal Madžar Peter Orsos, vendar se sojenje zanj še ni začelo, saj tujec za slovenske organe pregona ni dosegljiv.