Adijo, tovarna: S kolesom med nekdanje tovarne

V uredništvu Dela še naprej zbiramo spomine na propadla ljubljanska podjetja in tovarne.

Objavljeno
22. maj 2014 20.37
mpi*ROG
Mo. Z., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana
Ljubljana – Uredništvo Dela in RogLab vabita jutri na kolesarsko turo med nekdanjimi tovarnami v Ljubljani pod strokovnim vodstvom Nine Vodopivec z inštituta za novejšo zgodovino in Sonje Ifko s fakultete za arhitekturo.

Pot se začne ob 10. uri na Kongresnem trgu, od tam vodi proti Tobačni, nekoč eni največjih tovarn v Ljubljani, nato sledi postanek pri poslopju nekdanje mestne elektrarne. Postanki od tam bodo še pred Drogo Kolinsko in Pletenino v Mostah, od katere ni ostal niti kamen, kolesarska tura pa se konča pri poslopju Roga, nekdanji usnjarni, ki je pozneje postala tovarna koles.

Ne glede na to, za katero tovarno gre in kje je ta stala, so si zgodbe njenih delavcev podobne, pravi antropologinja Nina Vodopivec. Govorijo o preteklosti, ko se je industrijskim delavcem zdelo, da skupaj ustvarjajo nekaj novega, da so del razvoja, hkrati pa so te zgodbe kritika sedanjosti. Tudi zato smo se v uredništvu Dela pred časom odločili, da popišemo življenje v tovarnah ali podjetjih v Ljubljani, ki jih ni več. Če ste delali v katerem od njih ali bili z njimi kakorkoli povezani, nam svoja razmišljanja, fotografije in spomine pošljite na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. ali Delo, d. d., Dunajska 5, Ljubljana.