Alternativa Iliriji: bazen na Žaku?

Olimpijski bazen v Ljubljani: Napoved zaprtja bazena na Kodeljevem, ki je bila kasneje sicer preklicana, potrjuje, v kako slabih razmerah vadijo plavalci.

Objavljeno
09. februar 2017 22.23
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Čeprav so v Športu Ljubljana na začetku tedna napovedali, da bodo med 8. in 18. februarjem zaradi nujnih popravil zaprli bazen na Kodeljevem, treningi tudi te dni potekajo po ustaljenem razporedu. A nenadna napoved o zaprtju, ki so jo dan zatem preklicali, le potrjuje skrbi staršev aktivnih plavalcev, ki si prizadevajo, da bi Ljubljana vendarle dobila pokrit olimpijski bazen.

V ponedeljek popoldne je direktorica Športa Ljubljana Tatjana Polajnar uporabnike obvestila, da bo edini olimpijski bazen, kjer pozimi lahko vadijo plavalci, »zaradi odprave pomanjkljivosti« od srede predvidoma deset dni zaprt. V torek popoldne je napovedano zaprtje preklicala, ker jim je uspelo sanirati del balona, kjer se je zgodil vdor vode.

Dogodek le potrjuje opozorila, kako negotovi so treningi pod več kot deset let starim balonom na Kodeljevem, kar so starši mladih plavalcev poudarili že na januarskem sestanku s predstavniki občine in države. Nihče od odgovornih na občini takrat ni upal napovedati, koliko časa bo dotrajani balon še uporaben. Starši sicer pozdravljajo napoved o popravilih na bazenu – voda, ki je zamakala v objekt, je na primer tekla tudi po električni napeljavi – vendar opozarjajo, da je hkrati treba zagotoviti nemoteno izvajanje strokovnega programa. Zato predlagajo, da se popravila izvajajo v dopoldanskem času, saj bi se »s popolno prekinitvijo treninga neupravičeno in neodgovorno delala rezultatska škoda«.

Bazen na novem Žaku?

Občina doslej ni imela veliko posluha za alternative megalomanskemu projektu prenove Ilirije. Ta je bil še v lanskem proračunu ocenjen na 57 milijonov evrov, v proračunih za to in prihodnje leto pa ga ni več. Čeprav je župan Zoran Janković sam priznal, da rešitve za realizacijo Ilirije ne vidi, vztraja, da je to edina pot do pokritega olimpijskega bazena v Ljubljani. »Če pokrijemo bazen Kodeljevo ali Kolezijo, potem lahko pozabimo na Ilirijo,« je dejal v nedavnem nastopu na eni od komercialnih radijskih postaj.

Tudi predlog staršev, naj občina razmisli, da bi pokriti olimpijski bazen umestila v novi atletski center na območju šišenskega stadiona, doslej ni padel na plodna tla. Težava je, ker so s predlogom nekoliko zamudili, saj arhitekturni natečaj že poteka, natečajna naloga pa bazena ne predvideva. Po drugi strani zamisel bržkone ni neizvedljiva, saj bo treba, kot je razvidno iz pojasnil občine, tako rekoč vse športne objekte na območju Žaka zaradi dotrajanosti podreti. »Zavedamo se, da je projekt ureditve Atletskega centra Ljubljana v fazi javnega natečaja in je zanj že izdelana projektna naloga. Kljub temu bi bilo mogoče natečajnike opozoriti na dodatno možnost umestitve olimpijskega bazena oziroma to varianto preveriti v naslednji fazi,« so v predlogu občini zapisali starši.

Na MOL so odgovorili, da med pripravami na arhitekturni natečaj »ni bilo nikoli govora o umeščanju bazena« na to lokacijo, kjer so zdaj nogomet, tenis in atletika. In še: »Pokriti olimpijski bazen je predviden na sedanjem kopališču Ilirija. Proučuje se tudi umestitev pokritega olimpijskega bazena na kopališču Kodeljevo.« Sicer pa so podaljšali rok za oddajo elaboratov za Žak za mesec dni, do sredine aprila.

Sestanek z županom

Starše naj bi predvidoma prihodnji teden sprejel tudi ljubljanski župan. Kot nam je pojasnila Uršula Majcen, ena od predstavnic staršev aktivnih plavalcev, od srečanja pričakujejo konkretne predloge oziroma rešitve: »Želimo, da se do septembra plavalcem zagotovijo normalne razmere za vadbo – da ne bodo spet začeli s treningi mesec dni kasneje kot drugi po Sloveniji – pa naj bo to na Kodeljevem, na Koleziji ali na kakšni tretji lokaciji.«