Ameriški veleposlanik in mufti: S strpnostjo gradimo boljši svet

Obiskala sta gradbišče islamskega kulturnega centra in pozvala k sodelovanju vernikov in nevernikov.

Objavljeno
24. februar 2016 17.23
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Brent Robert Hartley, ameriški veleposlanik, si je danes ogledal gradbišče islamskega kulturnega centra. Z obiskom bi rad podprl versko svobodo in strpnost, ki sta dve temeljni ameriški vrednoti, hkrati pa obsodil nedavna dejanja skrunitve tega objekta. Pohvalil je prizadevanja Nedžada Grabusa, muftija in gostitelja, ki si prizadeva za gradnjo močne in integrirane muslimanske skupnosti v Sloveniji ter za medversko sodelovanje. Ni pozabil niti na slovenske oblasti, ki so gradnjo tega objekta podprle in tako potrdile strpnost in raznolikost vlade in prebivalstva.

Muslimanska skupnost je tako v ZDA kot tudi v Evropi pomemben in domoljuben del družbenega tkiva, meni Hartley. Ko delamo skupaj, ko smo strpni in se med seboj razumemo, smo močnejši. Vsi moramo sodelovati, vse vere, verniki in neverniki, vsi, ki verjamemo v demokracijo in v dialog, da bi ustavili nasilje in ekstremizem.

Mufti pa je poudaril, da je ameriško veleposlaništvo od prvega dne razumelo željo njegove skupnosti, da bi imeli objekt, dostojen svoje vere. »Verjamemo, da je to, kar lahko ameriška družba ponudi našemu razumevanju, spoštovanje različnih verovanj in kultur, ki so vse skupaj močnejše. Na takšen način gradimo boljši svet,« je dejal. Posamezni incidenti - metanje prašičjih glav in krvi - ki so se nedavno zgodili na gradbišču, so po njegovem mišljenju izolirani dogodki, ki pa ne odražajo stališč slovenske družbe.

Molitev za ramazan 2017 že v novih prostorih

Islamski kulturni center, katerega temeljni kamen so položili leta 2013, zanj pa se Grabus zavzema že od začetka svojega mandata leta 2006, bo najverjetneje končan aprila 2017, je danes napovedal. Prva faza, v kateri jim je uspelo prihraniti 600 tisoč evrov, pa bo končana do sredine letošnjega avgusta.

Celoten projekt sicer stane 35 milijonov evrov in vključuje zemljišče, davke, pridobivanje dovoljenj, notranjo opremo in vse ostalo. Velik del denarja zanj je prispeval Katar.

Veleposlanik hvali slovensko vlado

Hartley je pokomentiral tudi begunsko krizo v Sloveniji in širše. Z zaskrbljenostjo spremljajo razmere, vendar pa v njegovih očeh slovenska vlada ravna profesionalno, zakonito, humano, primerno, kot lahko, glede na potrebe tisočih ljudi, ki so prečkali državo. ZDA se sicer zavzemajo za enotno in koherentno evropsko politiko reševanja krize, treba pa je reševati tudi njene vzroke.

Ameriška perspektiva je, da je probleme treba rešiti, preden bodo postali še hujši. V Siriji se po njegovih besedah razmere urejajo v pozitivni smeri. »Če rešimo problem tam, lahko prinesemo mir mnogim, upamo, da se bodo lahko begunci iz Libanona in tisti, ki so razseljeni po Siriji, lahko vrnili domov,« razlaga Hartley.