Blišč in beda sredi prestolnice

S prodajo nepremičnin na javni dražbi v Idriji bodo skušali poplačati upnike nekdanje podjetnice Mojce Lukančič.

Objavljeno
30. januar 2018 18.13
Blagovnica Midas Ljubljana 26.1.2018 [Blagovnica Midas,trgovina]
Manja Pušnik
Manja Pušnik
Potem, ko je bila nedavno prodana stavba v lasti Mojce Lukančič in njenega partnerja Nigela Petra Buxtona na Miklošičevi v Ljubljani, bodo 8. marca na javni dražbi v Idriji skušali prodati še ostale nepremičnine v njuni lasti. Ker upnikom dolgujeta slabih 19 milijonov evrov, bodo prodajali okoli 30 poslovnih prostorov in celo njuno zasebno hišo.

Sredi januarja je Andreju Brezavščku, stečajnemu upravitelju Aha Skupine v lasti odvetnice Mojce Lukančič in njenega partnerja Nigela Petra Buxtona, uspelo prodati stavbo na Miklošičevi 12 v Ljubljani. Gre za stavbo, kjer so zdaj prostori ljubljanskega okrajnega sodišča, ciprska družba Elements Skladi pa jo je kupila za 5,2 milijona evrov. Imperij skupine AHA, ki sta ga zgradila Lukančičeva in Buxton, je nekdaj zaposloval več tisoč ljudi. Po njegovem klavrnem propadu, ki ga je pred tremi leti sprožil stečaj družbe Aha Mura, pa sodišča na javnih dražbah zdaj prodajajo še ostalo premoženje v njuni lasti. Kot je razvidno iz dokumentacije, ki jo hranimo v uredništvu Dela, številnim upnikom dolgujeta okoli 18,7 milijona evrov, zato je idrijsko okrajno sodišče izdalo odredbo za prodajo njunih nepremičnin. Na javni dražbi, sklicani za 8. marec, bodo v Idriji tako skušali zbrati približno 7,3 milijona evrov za (delno) poplačilo dolgov do bank in številnih drugih upnikov.

Dražba oktobra lani preložena

Gre za drugo javno dražbo nepremičnin, saj je prvo dražbo, sklicano sredi lanskega oktobra, Lukančičevi uspelo preložiti. In kaj vse bo naprodaj? Kupci, ki bodo najpozneje do 5. marca na račun novogoriškega okrožnega sodišča položili varščino v višini desetine vrednosti zainteresirane nepremičnine, se bodo med drugim potegovali tudi za nakup stavbe v središču Ljubljane, kjer je bila nekdaj prestižna blagovnica Midas. Gre za najvišjo ocenjeno vrednost nepremičnine v lasti Lukančičeve, saj je stavba ocenjena na dobre štiri milijone evrov. Poleg tega so naprodaj še številni drugi poslovni prostori v prestolnici in sicer na Tivolski, Poljanskem nasipu (kjer je tudi sedež odvetniške pisarne Mojce Lukančič), na Bravničarjevi ulici in v poslovni stavbi WTC. Sodišče bo za dober milijon evrov prodajalo tudi njuno zasebno stanovanjsko hišo v elitnem ljubljanskem predelu Trnovo. Ker Lukančičeva prihaja iz Idrije, se na javni dražbi prodaja tudi njen četrtinski delež na tamkajšnjem zemljišču skupaj z gospodarskim poslopjem.

Zaposlene v blagovnici Midas ostale brez plačila

Trgovina s prestižnimi oblačili Aha Midas, ki je bila del Skupine Aha Mojce Lukančič in Nigela Buxtona, je v stečaju končala lani aprila. Zaradi slabih 145 tisoč evrov terjatev iz naslova zapadlih davčnih obveznosti je predlog za stečaj vložila država oziroma Finančna uprava (Furs). Blagovnica z oblačili prestižnih blagovnih znamk, kjer je bilo nekdaj moč kupiti vse vrste prestižnih oblačil - od Armanija, Dolce & Gabbane do Diesela in Trussardija – so na ploščadi Ajdovščina v središču Ljubljane odprli novembra leta 2007, slabih devet let kasneje pa so jo zaprli. Zaradi neizplačanih plač in neplačanih prispevkov so namreč jeseni leta 2016 vse zaposlene v blagovnici dale izredno odpoved.

»V blagovnici Midas sem bila zaposlena od leta 2012. Takrat nas je bilo 12 zaposlenih, predlani pa le še sedem. Jeseni leta 2016 sem bila prva, ki je zaradi neizplačanih plač dala izredno odpoved, kasneje so to storile še ostale sodelavke,« je povedala Alenka Tanko, nekdanja zaposlena v Midasu. Ker za obdobje treh mesecev ni prejela izplačanih plač in regresa, plačani pa niso bili niti prispevki, ji družba Aha Midas oziroma Lukančičeva dolguje okoli 3.500 evrov. »Upam, da bom dobila vse poplačano, prepričana pa nisem,« pravi Tankova.

Upravniku stavbe dolguje okoli 230 tisočakov

Iz odredbe za sklic javne dražbe nepremičnin je tudi razvidno, da Lukančičeva upravniku stavbe blagovnice Midas ljubljanskemu podjetju PCA dolguje prek 230 tisočakov. Ker ni plačala stroške vzdrževanja stavbe v višini dobrih sto tisočakov je že konec leta 2015 sodni izvršitelj Goran Ivkovič na javni dražbi prodajal oblačila in kozmetiko luksuznih blagovnih znamk in to za tretjino maloprodajne cene. Lukančičeva ima po javno dostopnih informacijah že skoraj leto dni blokiran transakcijski račun, po pisanju nekaterih medijev pa je država že pred časom na njenih nepremičninah vpisala večmilijonsko hipoteko. »Ne komentiram,« je na številna vprašanja na kratko odgovorila nekdanja podjetnica in odvetnica Mojca Lukančič.

Kot je razvidno iz odredbe okrajnega sodišča v Idriji ima do nekdanje prve dame Mure in njenega partnerja največ terjatev družba Ledava Investicije in sicer za kar 5,8 milijona evrov. SID banki dolgujeta nekaj več kot 5,5 milijona evrov, družbi B2 Kapital okoli 3,4 milijona evrov, Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) pa prek 1,4 milijona evrov. Svoje terjatve so poleg Nove KBM, celovške Posojilnice Bank eGen in banke Intesa Sanpaolo med drugim prijavili tudi ljubljanski Snaga in Energetika, etažni lastniki na Dunajski cesti 156 ter ljubljansko podjetje SPL, sicer eden izmed največjih upravnikov stavb v prestolnici.

V blagovnici le še lutke in pet let stara oblačila

»Razen zelo starih zalog oblačil in ostale opreme, kot so lutke in pohištvo, v blagovnici ni ostalo ničesar,« pravi Jan Sibinčič, stečajni upravitelj družbe Aha Midas. Po njegovih besedah so dobra oblačila in obutev sodni izvršitelji že prodali. »Tako smo dobili več kot pet let stara in poškodovana oblačila, kozmetiki pa je rok trajanja že zdavnaj potekel. Za nakup teh izdelkov tako ni bilo nobenega interesa,« pravi Sibinčič.

Zato se je stečajni upravitelj odločil, da bo blago prodal po neposredni pogodbi. »Ocenili smo, da je celotna zaloga izdelkov vredna manj kot 10.000 evrov, k nakupu pa smo povabili ponudnike, za katere vemo, da v stečajnih postopkih kupujejo tovrstne izdelke. Nekaj zaloge oblačil in kozmetike je že pošlo. Trenutno imamo ponudnika, ki je pripravljen kupiti še preostalo zalogo in opremo po določeni ceni. Ker pa je gospa Lukančičeva zagotovila, da ima potencialnega kupca, ki bi to zalogo kupil po višji ceni, čakamo na njegov klic,« pojasnjuje Sibinčič. Vendar se to do danes se še ni zgodilo, prav tako ne vedo, ali ta kupec sploh obstaja. »Zato bomo s potencialnim kupcem, za katerega smo prepričani, da bo kupil še zadnjo zalogo izdelkov, najverjetneje sklenili pogodbo,« pravi sogovornik. Ko bodo vse prodali se bo stečajni postopek za družbo Aha Midas tudi zaključil. Glede na to, koliko denarja se bo steklo v stečajno maso, bodo po njegovih besedah najprej poplačali stroške, šele potem druge terjatve. Na vprašanje, ali bo poplačana celotna terjatev do Fursa pa Sibinčič odgovarja: »Realno gledano ne, saj ne bomo zbrali več kot 15 tisoč evrov.«