Bobri zgradili trden most z najmlajšimi

Festival Bobri - Od 24. januarja do 8. februarja se bo v mestu zvrstilo 181 brezplačnih prireditev za otroke.

Objavljeno
15. januar 2015 11.56
Tina Lešničar, Ljubljana
Tina Lešničar, Ljubljana
Ljubljana – Sedmi festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri bo letos v znamenju arhitekture in oblikovanja. V šestnajstih dneh se bo na 54 prizoriščih zvrstilo 59 gledaliških in lutkovnih predstav, 14 filmov in kar 108 delavnic. V vrsto za brezplačne vstopnice – na voljo jih je 15.558 – se bo mogoče postaviti že teden dni pred začetkom festivala, to soboto in nedeljo v Festivalni dvorani.

S predstavo Kekec, ki jo bodo 24. januarja ob 16. uri v Slovenskem mladinskem gledališču uprizorili že dvestodvajsetič, se bo festival uradno začel. Kot vsako leto bo ponudil pregled aktualnih gledaliških in lutkovnih predstav, filmov ter ustvarjalnih delavnic, ki pa jih tokrat povezuje arhitekturna rdeča nit. Letos namreč praznujemo 150. obletnico rojstva arhitekta Maksa Fabianija, ki je pustil močan pečat na urbanistični zasnovi sodobne Ljubljane, je na včerajšnji novinarski konferenci spomnila Mateja Demšič, vodja občinskega oddelka za kulturo. V muzejih, galerijah, knjižnicah ter v Pionirskem domu, na Ljubljanskem gradu, Mednarodnem grafičnem likovnem centru in Gledališkem inštitutu bodo tako skozi igro, ki bo temeljila na čutnem zaznavanju in interaktivnosti, otrokom približali arhitekturo mesta in oblikovanje. Tako bodo na primer na delavnici Centra arhitekture otroci lahko bobru pomagali zgraditi hiško, v Centru sonoričnih umetnosti bodo prostore poslušali, vohali, tipali in plesali, lahko se bodo odpravili tudi na voden ogled vedut starega mestnega jedra in prisluhnili zgodbam starih hiš ali pa se seznanili z modernimi tiskarskimi tehnikami.

Mladi in najmlajši si bodo lahko v Kinodvoru in Kinoteki ogledali štirinajst filmskih naslovov, med njimi kultni Chaplinov Cirkus (1928) in klasiko Metropolis (1926), ki ga bo v živo uglasbil harfist Eduard Raon.

Zaključek s koncertom

Letos se je število soorganizatorjev festivala, ki ga sicer prireja ljubljanska mestna občina v sodelovanju z Mladinskim gledališčem, glede na prejšnja leta občutno povečalo, na 54 sodelujočih institucij. Med njimi z Bobri prvič sodeluje tudi SNG Opera in balet Ljubljana, kjer bodo uprizorili mladinsko opero Pastir.

Vsi dogodki in delavnice so zbrani v katalogu, ki je tudi po koncu festivala lahko priročen vodič po dogodkih v mestu. Otroci pa bodo občutke in misli, ki se jim bodo utrnile ob obisku predstav in delavnic, lahko zapisali v Bobrov dnevnik, ki ga bodo zagotovo radi prijeli v roke tudi čez nekaj let in se spomnili svojih nadobudnih izjav.

Festival se bo 8. februarja, na kulturni praznik, zaključil v Kinu Šiška s sklepnim koncertom. Kdo bo nastopil, je za zdaj še presenečenje. Lanskega sklepnega koncerta, ko je Mačka Murija pela Neca Falk, mladi, pa tudi njihovi starejši spremljevalci, zlepa ne bodo pozabili.

Bobri so prireditev, ki v zimskih dneh nedvomno greje srca otrok. Z leti se je pokazalo, da največje zanimanje vlada za predstave, namenjene otrokom, starim od tri do pet let. Festival iz leta v leto raste, kljub temu da je njegov proračun že drugo leto enak – 90 tisoč evrov. Tibor Mihelič Syed, v. d. direktorja Slovenskega mladinskega gledališča, pa je dodal, da ravno zasnova festivala, pri katerem sodeluje že od začetka, omogoča konstanten razvoj in inovacije. Razkril je tudi že rdečo nit prihodnjih Bobrov. To bo Ljubljana kot zelena prestolnica Evrope.