Brez razpisa ni šlo, toda favorit je spet KPL

Prenova Šubičeve: Je kratek rok za prijavo pisan na kožo KPL, ki že izvaja dela na prvem odseku? Razpis tudi za prenovo arkad ob Slovenski.

Objavljeno
10. avgust 2016 17.08
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – Čeprav Šubičevo ulico že dober mesec prenavljajo in so na občini trdili, da za prenovo ne bodo objavili javnega naročila, se jim, kot kaže, ni izšlo. Razpis so zdaj objavili, in sicer za odsek med Beethovnovo in Bleiweisovo, hkrati pa tudi za prenovo arkad ob Slovenski cesti.

Dober mesec dni že delavci KPL prenavljajo Šubičevo ulico med Slovensko in Beethovnovo. Ko smo junija občino spraševali, kdaj bodo objavili javno naročilo za izvajalca del, so nam dvakrat odgovorili, da ga ne bodo, pač pa bodo dela oddali KPL na podlagi naročila, ki so ga lani izvedli za prenovo južnega dela Slovenske ceste. V njem so namreč napovedali tudi možnost poznejše prenove vodovoda in cestišča po Šubičevi ulici.

Toda ta teden je Vo-Ka vendarle objavila javno naročilo, ki obsega prenovo preostalega dela Šubičeve (od Beethovnove ulice do Bleiweisove ceste) in prenovo arkad ob Slovenski cesti. Zdaj na Vo-Ki pravijo, da so družbi KPL neposredno oddali dela le v vrednosti neporabljenih sredstev iz lanskega javnega naročila za prenovo Slovenske: »Višina neporabljenih sredstev je pogojevala obseg del v sklopu predmetnega javnega naročanja, ki omogoča izvedbo del na odseku med Slovensko cesto in Beethovnovo ulico. Za preostali del Šubičeve ulice pa je v skladu z veljavno zakonodajo s področja javnega naročanja treba izvesti novo javno naročilo za izbiro izvajalca, ki je v teku.«

Trije meseci in pol za gradnjo

MOL in Vo-Ka bosta torej le za prenovo slabih sto metrov med Slovensko in Beethovnovo družbi KPL plačali 597.320 evrov (okoli 730 tisočakov z davkom). Na razpisu izbrani izvajalec pa bo moral prenoviti približno trikrat toliko dolg odsek: Šubičeva je med Beethovnovo in Bleiweisovo dolga okoli 340 metrov. Kar pomeni, da bi ob podobnih cenah, kot jih KPL računa za prvi odsek, celotna prenova stala okoli tri milijone evrov.

Kot pravijo na Vo-Ki, naj bi od 75 do 80 odstotkov investicije plačala občina, preostalo pa oni. Izvajalec bo moral gradbena dela na Šubičevi opraviti v 105 dneh po sklenitvi pogodbe, nato bo imel še 75 dni za odpravo napak, predajo dokumentov in primopredajo.

Zakon ne določa minimalnega roka

Seveda bi lahko konkurenca več izvajalcev, ki bi se potegovali za posel, cene znižala. Vendar je vprašanje, koliko izvajalcem bo sploh uspelo pripraviti ponudbo v zelo kratkem roku, ki ga je Vo-Ka določila. Javno naročilo je objavila v ponedeljek, za morebitna vprašanja so ponudnikom dali na voljo manj kot tri dni (rok se je iztekel včeraj), ponudbe pa morajo oddati do četrtka, 18. avgusta. Večina vprašanj, ki so jih prejeli, je bilo tako zahtev za podaljšanje roka. Eden od interesentov je zapisal, da je potrebno »nerazumno veliko število referenc«, ki jih nekateri investitorji v tako kratkem času ne potrdijo, in opozoril, da je vmes še praznik. Toda na Vo-Ki so vse te pobude zavrnili. Na naše vprašanje, zakaj tako kratek rok za pripravo ponudb in ali si jih ne želijo pridobiti čim več, so v javnem podjetju odgovorili, da zakon ne določa minimalnega roka.

Tako ne bi bilo presenečenje, če se bo ponovila zgodba s prenovo Cankarjeve ceste, kjer so prvi del (med Slovensko in Beethovnovo) prav tako brez razpisa oddali KPL, za preostali del pa objavili javno naročilo in prejeli samo dve ponudbi, a je le KPL oddal popolno, in tako je v celoti prenovil Cankarjevo cesto.