Brez vplačila varščine za Celico

Protestniki proti prodaji Celice na današnji javni dražbi enotni: »Kapital in MOL, roke stran od Metelkove!«

Objavljeno
14. december 2017 07.23
Posodobljeno
14. december 2017 07.23
Celica hostel,Ljubljana Slovenija 23.05.2013
Šp. B., STA
Šp. B., STA

Ljubljana - Javne dražbe za nakup stavbe na Metelkovi ulici 8, kjer deluje hostel Celica, danes ni bilo. Kot so sporočili z Mestne občine Ljubljana (MOL), do predvidenega roka niso prejeli niti enega vplačila varščine. Napovedano dražbo Celice, ki jo MOL ponuja z izklicno ceno 2,34 milijona evrov, je pospremil tudi protest nasprotnikov prodaje.

Plačilo varščine je pri večini javnih dražb osnovni pogoj za sodelovanje, še posebej, ko je predmet prodaje nepremičnina. Kot je razvidno iz vabila na javno dražbo, so morali dražitelji in morebitni predkupni upravičenci najkasneje do 11. decembra vplačati varščino, ki znaša 10 odstotkov izklicne cene.

Prodaja stavbe hostla Celica je v zadnjem tednu dvignila veliko prahu. Ostro ji nasprotujejo tudi v Kulturno-umetniškem društvu Sestava, v katerem delujejo avtorji projekta hostla in organizatorji kulturno-umetniškega programa v njem. Pozivajo k zaustavitvi prodaje in zaščiti te svetovne turistične in kulturne znamenitosti, ki je sicer prestala že številne spremembe glede poslovanja in lastništva.

V vabilu na protest so Metelkovci zapisali: »Ta poskus drobljenja in privatizacija predstavlja neposreden napad na celovitost območja in s tem na AKC Metelkova mesto, ta svetovno priznan kulturni, urbanistični in socialni primer dobre prakse, vnaša oblastniški diktat. Javno in jasno zato sporočamo: kapital in MOL, roke stran od Metelkove!«

Protestnik Matjaž je na danšanjem srečanju nasprotnikov povedal: »Zbrali smo se zaradi konkretnega napada na AKC Metelkova mesto. Gre za očiten poskus postopne privatizacije in razprodaje tega avtonomnega prostora, ki pa je povezan s splošno politiko vsesplošne privatizacije lastnine in tajkunske politike župana.«

Ob tem je predstavil krovno izjavo kot odziv na razprodajo skupne lastnine in na po mnenju podpisnikov »tajkunsko politiko« ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Izjavi se pridružujejo Anarhistična pobuda Ljubljana, Iskra, AKC Metelkova mesto in avtonomna Tovarna Rog. Slednja je po mnenju protestnikov prav tako »trn v peti oblastnikov«.

Protestniki načrte mestne občine razumejo kot poseg v avtonomne prostore, ki, kot piše v tej skupni izjavi, »predstavljajo redke prostore svobodne misli in združevanja onkraj komercialne logike, kar več kot očitno moti mestne oblasti, zaradi česar se jih trudijo izkoreniniti, podrediti in sterilizirati ter tekom tega procesa tudi kaj zaslužiti«.

MOL je z namero, da proda zemljišče, na katerem trenutno stoji hostel Celica, tudi po besedah protestnika Mihe jasno naznanila začetek sovražnega napada na AKC Metelkova mesto. Jankovićeva miselnost, da je mesto naprodaj, ima uničujoče posledice za vse nas, je še dodal in sklenil: »Mesto hočemo za vse nas, ki tu živimo, za naše goste in tovariše, ne pa za turistično industrijo.«

Posnetek protestno dogajanje je v živo prenašala Slovenska tiskovna agencija.