Čakalni seznam se krajša, a je še vedno dolg

Na četrti razpis za koncesije zasebnikom ni bilo nobene prijave, na CČS pa je trenutno 1099 mlajših otrok.

Objavljeno
31. januar 2013 18.19
tlo*stavka
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Niti v četrtem poskusu razpisa za dodelitev koncesij zasebnikom za izvajanje programa za predšolske otroke, mlajše od treh let, na občini niso prejeli nobene prijave. Koncesije razpisujejo za pet let, in sicer za najmanj štiri in največ 50 oddelkov.

Vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič ugotavlja, da so letos v vrtce sprejeli vse otroke, ki so izpolnjevali vse pogoje glede stalnega prebivališča (prejeli so nad 131 točk) in so jih bili starši pripravljeni vpisati v katerikoli vrtec. »Na centralnem čakalnem seznamu (CČS) so ostali le tisti, za katere so starši odklonili ponujeno prosto mesto, razen tistih, ki so se rodili leta 2012 in bodo lahko vstopili v vrtec septembra. Vlogo za novo šolsko leto morajo oddati pri marčevskem vpisu v vrtec.«

Novi prizidki in enote

Na vprašanje, kako namerava MOL naprej reševati pomanjkanje prostora v vrtcih, Fabčičeva odgovarja, da bodo nadaljevali gradnjo novih enot tudi letos, če bo treba, pa bodo še enkrat razpisali koncesije za zasebnike. Nadaljevali bodo gradnjo prizidkov k vrtcu Vrhovci v enoti Brdo, kjer so predvideni trije oddelki, k vrtcu Šentvid v enoti Mravljinček s šestimi oddelki, prav toliko naj bi jih pridobil vrtec na Galjevici. Nove enote načrtujejo še v Podutiku (šest oddelkov), v Kašlju (osem oddelkov), na Brilejevi (deset oddelkov) in v Ulici stare pravde (pet oddelkov). Vse navedene investicije so predvidene v okviru sprejetih načrtov razvojnih programov za obdobje od leta 2013 do 2017, pojasnjuje Fabčičeva.

Čeprav je CČS še vedno dolg, pa se prvič po več letih skrajšuje. Na začetku leta je bilo na njem 1137 otrok, mlajših od treh let, in 29 starejših; 25. januarja je na njem 1099 mlajših in 25 starejših otrok. Za primerjavo naj navedemo, da je bilo marca lani na seznamu 1401 otrok prvega in 22 otrok drugega starostnega obdobja. Med trenutno čakajočimi je 188 otrok iz prve starostne skupine in pet iz druge, katerih starši imajo stalno prebivališče in stalnost bivanja v ljubljanski občini; to pomeni, da sta oba starša v glavnem mestu prijavljena od 1. januarja 2011. Starši 593 mlajših otrok in treh starejših imajo stalno prebivališče v MOL, nimajo pa zahtevane stalnosti bivanja. Iz drugih občin je 318 otrok prvega starostnega obdobja in 17 iz drugega.

Bolj homogeni oddelki

Na vprašanje, kako komentira letošnji nekoliko krajši seznam po več letih, saj toliko novih oddelkov v ljubljanskih vrtcih tudi ni bilo odprtih, Fabčičeva odgovarja: »Tudi letos CČS kaže presek formalnega stanja potreb po vrtcih, glede na vpis, saj starši, ki niso iz Ljubljane, lahko še vedno poleg prijave v ljubljanski vrtec oddajo prijavo v enega ali celo več vrtcev v svoji občini. Pri nas ne dobimo povratne informacije, ali je bil otrok sprejet v vrtcu v svoji občini, na CČS pa ga moramo voditi vse leto.«

Po njeni oceni je letos manj čakajočih otrok, ker so v vrtcih oblikovali bolj homogene oddelke, zato so jeseni lahko sprejeli več otrok.

Poleg tega se je v vrtce pred letom dni vpisalo nekoliko manj otrok kot leto pred tem in več otrok so sprejeli s CČS. Letos pa je nekaj staršev svoje otroke izpisalo s čakalnega seznama, ker so jim zagotovili drugo varstvo.