Cankarjevo nabrežje bodo do avgusta obnavljali

Uredili bodo nezaščiteno ograjo, prenovili poti za slabovidne in javno razsvetljavo ter zamenjali dotrajana drevesa.

Objavljeno
03. junij 2014 12.54
Posodobljeno
03. junij 2014 16.45
N. K., Ljubljana
N. K., Ljubljana
Obnovitvena dela Cankarjevega nabrežja in menjave Ribje brvi so se začela včeraj, končana bodo sredi avgusta, je dejal vodja ljubljanskega občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet David Polutnik. Uredili bodo nezaščiteno ograjo, prenovili poti za slabovidne in javno razsvetljavo ter zamenjali dotrajana drevesa.

Na današnji novinarski konferenci je Polutnik pojasnil, da se ohranja koncept ureditve nabrežja s tripartitnim tlakom - plošče iz umetnega kamna ob ograji, v lokih položene granitne in porfirne kocke v sredini ter porfirne plošče ob stavbah. Na Ribjem trgu bo ohranjen historični vzorec v rdečih porfirnih ploščah, ki bodo v osi trga obdelane v kanaliranem vzdolžnem vzorcu, tudi v pomoč slepim in slabovidnim.

Sedanja lesena Ribja brv je bila sicer prvotno mišljena kot začasni objekt, so v sporočilu za javnost dodatno pojasnili na Mestni občini Ljubljana (MOL). Ker pa je lesena konstrukcija z leti propadla in zato postala nevarna za uporabo, so se odločili za zamenjavo dosedanje lesene brvi s trajnejšo konstrukcijo.

Ob tem je Polutnik danes še dejal, da bodo gostinski vrtovi na območju obnovitvenih del delovali nekoliko moteno, a si bodo prizadevali, da bodo lahko ves čas na nek način obratovali. V ta namen jim tudi ne bodo zaračunavali uporabe javne površine.

Cena obnove 956.000 evrov brez DDV

Polutnik zaključek del pričakuje nekje sredi avgusta, medtem ko ljubljanski župan Zoran Janković meni, da bi bila dela lahko končana že do konca julija.

Izvajalec del za Ribjo brv je podjetje Makro 5, cena pa po Polutnikovih besedah znaša okoli 500.000 evrov brez davka na dodano vrednost (DDV). Za Cankarjevo nabrežje je bilo prav tako na javnem razpisu izbrano podjetje KPL, cena pa znaša 956.000 evrov brez DDV.

Glede evropskih sredstev je Polutnik pojasnil, da so oddali vlogo za kandidaturo za črpanje teh sredstev in čakajo na odločitev pristojnega ministrstva. Če slednje tega ne bo odobrilo, bo MOL primanjkljaj zagotovila iz lastnih sredstev, je še dodal.

Na vprašanje, zakaj prenavljajo na višku turistične sezone, je Janković odgovoril, da se takšne prenove zaradi vremena vedno delajo poleti in da do zdaj nikoli niso dobili nobene pritožbe. Prav tako po njegovih besedah do zdaj noben lokal  pri takšnih delih ni bil zaprt več kot štiri dni.