Častna meščana tudi Bavcon in Ciuha

Nagrade so podelili Ljubici Podboršek, Stojanu Batiču, Aleksandru Dopliharju, Marjanu Sedmaku in Zdenku Vrdlovcu.

Objavljeno
09. maj 2014 16.52
Posodobljeno
09. maj 2014 17.30
Proslava MOL-a
Mo. Z., Ljubljana
Mo. Z., Ljubljana

Ljubljana – Na slavnostni seji mestnega sveta ob prazniku Ljubljane, ko se v prestolnici spominjajo njene osvoboditve leta 1945, sta Ljubo Bavcon in Jože Cjuha postala častna meščana. To je najvišje priznanje mesta, prejmejo ga ljudje, zaslužni za njegov ugled, pomen in razvoj.

Nekdanji predsednik sveta za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin Ljubo Bavcon je po prejemu naziva povedal, da mu je v čast tudi zato, ker se je to zgodilo na občinski praznik, s katerim zaznamujejo spomin na 9. maj 1945, ko so s sirenami z Gradu naznanili svobodo. »Sam sem sodeloval v uporu mesta Ljubljane od junija 1941, ko smo za Bežigradom ustanavljali mladinsko osvobodilno fronto,« se je danes spominjal nagrajenec. Na začetku svoje akademske poti na kriminološkem inštitutu je bil, kot je dejal, ponosen, da je Ljubljana v tistem času veljala za najbolj varno mesto v Evropi in tudi širše. Želi si, da bi izročilo, ki spominja na pogum, upor, samozavest, solidarnost in tovarištvo, ostalo izročilo Ljubljane. »Prav tako si želim, da bi varnost kljub novim, drugačnim okoliščinam ostala vrednota mesta.«

Da je vstopil v »zelo izbrano družbo«, pa je ob današnji podelitvi naziva častnega meščana dejal slikar Jože Ciuha. Tudi zanj je bil, kot je priznal, današnji dan zelo poseben tudi zato, ker je 9. maja 1945 zjutraj prišel v Ljubljano, da bi po radiu meščane obvestili, da je mesto osvobojeno. »In seveda, da bi nam verjeli, smo naročili, naj poiščejo kukavico, ki je v svobodo tudi zakukala,« je nadaljeval. Po njegovih besedah smo sicer pozneje doživeli, »da je bila edina zmaga, ki smo jo v svoji zgodovini dosegli, popljuvana skupaj z njenimi simboli«.

Plaketa tudi društvu Sokol

Na današnji slavnostni seji so podelili tudi nagrade in plakete mesta Ljubljane. Nagrade so prejeli tolmačka slovenskega znakovnega jezika Ljubica Podboršek, kipar Stojan Batič, vodja ambulante za ljudi brez zdravstvenega zavarovanja Aleksander Doplihar, predsednik mestne zveze upokojencev Marjan Sedmak in filmolog Zdenko Vrdlovec. Plakete pa so podelili humoristu Tonetu Fornezziju Tofu, Festivalu Ljubljana, športnemu društvu Sokol Bežigrad ter kulturno-umetniškemu društvu Svoboda Črnuče.

Seje so se na dan, ko je ljubljanski župan Zoran Janković napovedal ponovno kandidaturo na jesenskih županskih volitvah, med drugim udeležili častni predsednik zveze združenj borcev za vrednote NOB Janez Stanovnik, nekdanja predsednika republike Danilo Türk in Milan Kučan, koprski župan Boris Popovič in nekdanji predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič.