Dela na premajhni šoli v Polju šele prihodnje šolsko leto

Za investicijo v poljsko osnovno šolo je treba spremeniti občinski prostorski načrt. Začetek del na OŠ Vrhovci pa je predviden leta 2017.

Objavljeno
05. november 2015 16.34
Osnovna šola Polje. V Ljubljani 2.9.2015[šolstvo,izobraževanje]
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana
Ljubljana – Ob odprtju prizidka koseške šole ter prenovljene kuhinje in jedilnice na šoli dr. Vita Kraigherja nas je zanimalo, kakšne načrte ima občina z investicijami na osnovnih šolah Polje, Zadobrova in Zalog, na katerih bo zaradi večjega števila otrok kritično prihodnje šolsko leto.

Na to so šole opozorile skupaj s četrtno skupnostjo, pri čemer poudarjajo, da bo zaradi gradnje novih stanovanjskih sosesk Polje III in IV v prostorski stiski zlasti tamkajšnja osnovna šola. Vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič je povedala, da bodo na teh šolah zagotovili šolske prostore z dozidavo in preureditvami.

Idejna zasnova za OŠ Polje

Za investicijo v osnovno šolo Polje je izdelana idejna zasnova, prihodnje leto pa načrtujejo sredstva za projektno nalogo z izdelavo ocene investicije za oba dela objekta. »Potrebna bo sprememba občinskega prostorskega načrta, za kar smo pridobili več idejnih rešitev prostorske postavitve prizidka in povečave telovadnice za večnamensko športno dvorano. Rešitev je usklajena z odlokom o občinskem prostorskem načrtu, ki bo prav tako obravnavan na prihodnji seji mestnega sveta. To bo podlaga za nadaljnje pridobivanje upravne, projektne in investicijske dokumentacije. Zatem bomo nadaljevali s postopki za javno naročilo in gradnjo prizidka, kar bo predvidoma v prihodnjem šolskem letu,« je dejala Fabčičeva.

Za projekt v osnovni šoli Zadobrova so letos izvedli idejno zasnovo za preureditev z nadzidavo. V predlogu odloka o spremembah občinskega proračuna za leto 2016, ki ga bo mestni svet prav tako obravnaval na prihodnji seji, je za to šolo zagotovljenih 200.000 evrov za nadaljevanje projektne dokumentacije in začetek investicije.

Za projekt v osnovni šoli Zalog so letos izvedli novelacijo projektne dokumentacije za prizidavo učilnic. Gradbeno dovoljenje je v pridobivanju, prihodnje leto pa načrtujejo prizidavo učilnic zaradi povečanega vpisa in preselitev otrok iz dislociranega oddelka nazaj na matično šolo. Za to bo občina predvidoma namenila 470.000 evrov. Kot pravi Fabčičeva, pa natančnejše ocene stroškov investicij na teh šolah še ne morejo podati, to bo znano po pridobitvi podrobnejše dokumentacije.

Na Vrhovcih projekt v več fazah

Tudi v osnovni šoli na Vrhovcih nameravajo zagotoviti manjkajoče šolske prostore z dozidavo in preureditvijo notranjih prostorov zaradi nove soseske Zeleni gaj na Brdu. Projekt bodo začeli izvajati leta 2017, prihodnje leto bodo nadaljevali pripravo projektne dokumentacije. Pripravljena je idejna zasnova, načrt izvajanja del pa pripravljajo po fazah. Predvidevajo rušitvena dela, novogradnjo prizidka, dozidavo telovadnice, obnovo preoblikovanih delov objekta, večjo prenovo prostorov, estrihov, fasade, menjave oken in vrat z energijsko varčnimi, menjavo talnih oblog, pleskanje. Vrednost vseh faz, ki bodo potekale več let, je po grobi oceni 4,5 milijona evrov.

Dela še v šolah Maksa Pečarja in Franca Rozmana Staneta

Prihodnje leto sta predvideni še dve šolski investiciji. V OŠ n. h. Maksa Pečarja v prvi fazi načrtujejo gradnjo nove športne dvorane za potrebe šole in črnuške četrtne skupnosti z zunanjo ureditvijo ter parkiriščem. Nato nameravajo zgraditi še zunanje športno in otroško igrišče, glede na podatke o vpisu v prihodnjih letih pa po potrebi tudi zagotoviti šolske prostore. Idejna zasnova za prvo fazo se končuje, projektni pogoji so že pridobljeni. Nadaljevali bodo izdelavo projektne dokumentacije, še prihodnje leto bi namreč radi pripravili javno naročilo za izbiro izvajalca gradbeno-obrtniških del in začeli izvedbo investicije. Ta bo končana predvidoma leta 2018. Skupna vrednost projekta je 6,8 milijona evrov.

V OŠ Franca Rozmana Staneta načrtujejo dodatne šolske prostore z notranjo preureditvijo in gradnjo ter adaptacijo kuhinje in jedilnice. Trenutno pridobivajo projektno dokumentacijo, pričakujejo, da bo gotova na začetku prihodnjega leta. V predlogu sprememb občinskega proračuna za leto 2016 so predvidena sredstva za delno rekonstrukcijo objekta s pridobitvijo treh učilnic v medetaži telovadnic in potresno sanacijo pritličja v vrednosti 800.000 evrov ter 450.000 evrov za obnovo in ureditev šolskega športnega igrišča. Projekt se bo začel prihodnje leto, končal pa predvidoma leta 2018.