Dijaki in študentje lahko podaljšujejo mesečne vozovnice na urbanomatih

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor ter Ljubljanski potniški promet sta se dogovorila za poenotenje vozovnic

Objavljeno
02. november 2012 18.15
jer_lpp
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Približno sedem tisoč dijakov in študentov, ki se vozijo v šolo ali na fakulteto v glavno mesto od drugod in uporabljajo medkrajevni vlak ali avtobus, ima pravico do brezplačne vozovnice za mestni potniški promet. Od 30. oktobra jo lahko podaljšujejo tudi na urbanomatih.

Ministrstvo za infrastrukturo in prostor ter Ljubljanski potniški promet (LPP) sta se dogovorila za takšno poenotenje, da bi olajšali postopek dijakom in študentom, ki so po spremembah zakona o prevozih v cestnem prometu upravičeni do subvencioniranih mesečnih vozovnic. Prej bi namreč morali vsak mesec znova LPP predložiti potrdilo o nakupu vozovnice za medkrajevni promet. Tam so jim nato potrdili zapis brezplačne vozovnice na urbani.

Dijaki in študentje, ki so podali vlogo za subvencionirano vozovnico in že imajo kartico urbana, lahko po nakupu vozovnice za medkrajevni promet svojo urbano potrdijo na urbanomatu, in sicer po preteku 48 ur od potrditve za medkrajevno vozovnico. Po prislonitvi kartice na urbanomat najprej izberejo rubriko »izpis stanja« in nato »podaljšanje statusa«. Kartico potem znova prislonijo k urbanomatu, da se vozovnica izpiše na kartico, razlagajo postopek v Javnem holdingu Ljubljana.

Dijaki in študentje, ki še niso uveljavljali pravice do zapisa brezplačne mesečne vozovnice na urbani, morajo LPP predložiti na šoli ali fakulteti potrjeno vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice.