Do ohranitve šole najbrž z referendumom

Razburjenje v občini Dol pri Ljubljani. Zaradi odločitve sveta nameravajo krajani vložiti pobudo za razpis referenduma o usodi šole v Senožetih.

Objavljeno
01. april 2016 19.45
Rajšek
Rajšek

Dol pri Ljubljani – Po sprejetju odloka, s čimer so občinski svetniki določili, da bodo v prihodnje senožeško šolo lahko obiskovali le učenci prvega in drugega razreda, v izpraznjeno učilnico pa bodo občinarji naselili vrtec, je v Senožetih v občini Dol pri Ljubljani zavrelo. Tamkajšnja civilna iniciativa je trdno odločena, da se morajo o tem izreči ljudje na referendumu.

Občino pesti pomanjkanje prostorov za vrtec, saj je bilo lani odklonjenih kar 53 otrok. V osnutku odloka je najprej pisalo, da bodo šolo ukinili in oba prostora namenili vrtcu, vendar so nato sprejeli kompromisno rešitev, ki pa ni zadovoljila vseh.

Občinski svetniki Branko Škarja, Aleš Bakovnik in Helena Rumič so na sredini seji vložili dopolnilo, da naj se gasilski dom v Klopcah preuredi v vrtec, saj stoji na lepi lokaciji sredi narave in je v lasti občine. Predlagali so tudi, da se predšolska vzgoja uredi v treh na novo urejenih učilnicah v matični osnovni šoli Janka Modra v Dolu, vendar nobenega od predlogov svet ni podprl. Razočarani svetnik Škarja je vzkliknil: »Šole med okupacijo niso zaprli nacisti, niti kasneje komunisti, zapirate jo tisti, ki so vas volili.«

Šolo v Senožetih letos obiskuje 22 otrok od prvega do petega razreda v dvojni in trojni kombinaciji, 19 otrok iz tega šolskega okoliša pa obiskuje šoli v Dolskem in Dolu. Na naše vprašanje, kako bodo ukrepali, so na šolskem ministrstvu zapisali, da občina statusa podružnice šole zdaj ne spreminja oziroma je ne ukinja, temveč predlaga reorganizacijo oddelkov. Dodali so, da je občina ustanoviteljica osnovnih šol in mora pri vsaki spremembi spoštovati ustrezno zakonodajo.

Otroci ne sodijo v gasilski dom

Župan Janez Tekavc je za Delo povedal, da bosta prvi in drugi razred ostala v senožeški šoli, učence tretjega, četrtega in petega razreda pa bodo jeseni vozili v drugi dve šoli. Zatrdil je, da gasilski dom v Klopcah ni primeren za vrtec, saj nima igrišča in dovolj velikih prostorov. »Čudim se, da so vložili amandma s tako vsebino, čeprav so doslej zelo poudarjali, češ kdo iz občine bo sploh vozil otroke v vrtec v Senožetih, kar naenkrat so obrnili ploščo in bi vrtec uredili kar na pobočju hriba in otroke vozili po cesti, ki je pozimi zelo nevarna.« Bi bilo mogoče tri učilnice preurediti v vrtec? Ravnatelj matične šole Janka Modra Gregor Pečan odgovarja: »Nikakor ne!« Pojasnil je, da imajo zdaj številčno stanje na šoli tako, da bo šola lepo služila svojemu namenu. Obiskuje jo 498 učencev, to je 14 več, kot jih je bilo v celem javnem zavodu pred šestimi leti. Poudaril je, da četudi bi morali sprejeti vse senožeške otroke, ne bi bilo treba uvesti dvoizmenskega pouka.

Predsednica civilne iniciative Živa Južnič je za Delo izrazila obžalovanje, da so svetniki sprejeli tako nestrokoven odlok, s čimer se po njenem prepričanju jasno kaže namen, da hočejo šolo zapreti, saj jo bo prihodnje leto obiskovalo manj kot 14 učencev. Pravilnik o pogojih za ustanavljanje javnih osnovnih šol namreč določa, da začne ustanovitelj postopek za spremembo statusa šole, če ugotovi, da ima podružnica manj kot 14 učencev oziroma na območjih s specifično poselitvijo in na območjih z razvojnimi posebnostmi manj kot pet učencev. »Vse, kar nam ostane, je referendum. Za vložitev pobude potrebujemo sto podpisov, nato pa 280 overjenih podpisov na upravni enoti (pet odstotkov volilnih upravičencev v občini) za razpis referenduma. Ta bo potekal na celotnem območju občine, saj ne verjamemo, da bi se občinski svet odločil drugače,« je povedala Južničeva. Spletno peticijo za ohranitev šole je doslej podpisalo že približno 800 ljudi.