Domžalski dijaki na telovadnico čakali dvajset let

Srednja šola Domžale bo poldrugi milijon vredno telovadnico dobila v prihodnjem šolskem letu.

Objavljeno
09. marec 2016 17.14
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Domžale – Približno 650 dijakom Srednje šole Domžale od prihodnje pomladi ne bo več treba hoditi k telovadbi v nekaj sto metrov oddaljeno športno dvorano sredi mesta ali v nekaj bližji športni park. Takrat bodo namreč dobili svojo telovadnico v šolskem prizidku, ki so ga končno začeli graditi.

Gradnja šolske telovadnice ne bi bila nič posebnega, če ne bi šlo za srednjo šolo, ki je stara že 68 let, in če ne bi od začetka »intenzivnejših prizadevanj« za njeno postavitev minilo že dvajset let. Vodstvo domžalske srednje šole je prvo resno zahtevo zanjo na občino in državo naslovilo že leta 1995, leta 2006 pa je zaradi njune počasnosti za več ur protestno celo zaprlo Karantansko cesto pred šolo. Izvedli so »telovadbo na prostem« in podpisovali celo peticijo z zahtevo, naj ministrstvo za šolstvo in šport neha le obljubljati, da bodo telovadnico dobili kmalu.

Obljube na obljube

Leta 2007 je bil nato izdelan projekt za prizidek k šoli, katerega vrednost je bila najprej ocenjena na 1,7 milijona evrov, malo kasneje pa povišana celo na 3,2 milijona. Ko smo se julija 2011 pogovarjali z ravnateljem gimnazije in direktorjem Srednje šole Domžale Primožem Škoficem, nam je razkril, da je bilo gradbeno dovoljenje za prizidek in ureditev zunanje okolice izdano že 4. februarja istega leta. To je predvidevalo dvoetažni objekt na zahodni strani šole, pri čemer bi skoraj 800 kvadratnih metrov površine v pritličju zasedala telovadnica, malo manj kot 400 pa vmesni trakt. V pritličju so bile predvidene garderobe, v nadstropju prostor za fitnes in plezalnica. Takrat so državni načrtovalci obljubili, da bo razpis za izvajalca objavljen avgusta 2011 in da bo šola končno lahko črtana s seznama redkih slovenskih srednjih šol brez lastne telovadnice.

Ravnatelj Škofic nam je v torek povedal, da so se, žal, uresničile njegove takratne napovedi, da bo zaradi krčenja državnega proračuna vse skupaj še nekaj časa ostalo pri obljubah. Skeptičen pa da je bil zato, ker je bil že leta 2005 sprejet načrt, po katerem bi telovadnico začeli zidati v letu 2007, a je niso.

Zares pa se je začelo šele lani z javnim razpisom za izvajalca gradbenih del, ki ga je pripravilo ministrstvo za šolstvo. Izmed 18 ponudnikov so na koncu izbrali podjetje AS-Primus, ki je gradbeno jamo za temelje telovadnice začelo kopati sredi februarja. Po nekoliko spremenjenem projektu bodo zgradili vse prej navedene prostore, pri čemer bo zdaj namesto plezalnice v enem od njih plesna dvorana. Poleg tega bodo na vzhodnem delu šole na novo asfaltirali in uredili zunanje košarkarsko igrišče.

Škofic nam je povedal, da je nova vrednost projekta z davkom 1,43 milijona evrov, vendar bo še nekoliko narasla, saj v ceno ni vključena vsa potrebna oprema (telovadna orodja in oprema, pohištvo ...).

Telovadnico bodo tudi tržili

Ravnatelj srednje šole je prepričan, da bo telovadnica velika pridobitev predvsem za dijake, med katerimi je 180 gimnazijcev, 180 bodočih računalniških tehnikov in 290 dijakov iz drugih poklicnih programov (strojni inštalaterji, avtoserviserji, trgovci, strojni in ekonomski tehniki). Zdaj jo bodo imeli pri roki in ne bodo več izgubljali časa s hojo do precej oddaljene dvorane Komunalnega centra ali športnega parka. Za vodstvo šole pa bo pomenila tudi precej manjši strošek, saj ne bo treba več plačevati uporabnine ali najemnine občini in zasebniku, nasprotno, svoje prostore bodo po 15. uri lahko celo tržili z oddajo zunanjim uporabnikom.

Velika dvorana bo namreč primerna za igranje košarke, odbojke, malega nogometa in badmintona oziroma druge športne in rekreativne dvoranske dejavnosti. Imela bo tribuno za 300 gledalcev in bo kot nalašč za manj zahtevne prireditve ali tekmovanja.

Večje parkirišče

Gradbeni del, ki mora biti končan do druge polovice decembra, vključuje tudi zunanjo ureditev, predvideva še povečanje števila parkirnih prostorov z zdajšnjih 20 na 50. Ti bodo potrebni ne le za učitelje in drugo šolsko osebje, temveč tudi za zunanje obiskovalce.