Domžalski poletni kino v Češminovem parku

Objavljeno
13. julij 2016 17.56
Poletni kino v Domžalah
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek

Domžale – Sodeč po množičnem obisku je Mestni kino Domžale s tritedensko julijsko selitvijo na prosto naredil pravo potezo. V domžalskem Češminovem parku se je namreč pretekli četrtek, petek in soboto trlo obiskovalcev. Tistih, ki so si doslej ogledali brezplačne filmske predstave pod zvezdami, je bilo že skoraj 1500.

»Kino v parku«, kot organizatorji imenujejo ta ciklus poletnih filmskih predstavitev na ploščadi in travniku pred paviljonom v Češminovem parku, se je začel 7. julija z večernim koncertom filmske glasbe z naslovom »Od Psiha do Vojne zvezd« Simfoničnega orkestra Domžale Kamnik pod vodstvom dirigenta Slavena Kulenovića. Po njem je sledilo še zadnje nadaljevanje vesoljske sage Vojna zvezd z naslovom Sila se prebuja.
V petek so zavrteli ameriško romantično komedijo režiserke Leslye Headland Dajva se dol (Sleeping with other people), v soboto pa še predpremiero celovečernega filma režiserja Mihe Knifica Štiri stvari, ki sem jih hotel početi s tabo. Temu je sledil še pogovor z ekipo filma.
Posebna projekcija
Ta konec tedna se bo začel danes ob 21.30 s posebno projekcijo drame nizozemskega režiserja, scenarista in hkrati tudi igralca Jana-Willema van Ewijka z naslovom Atlantik. Govori o maroškem »surferju«, ki se na jadralni deski odpravi na težavno in nevarno pot proti Evropi.
V petek bo na programu francoska komedija Bog, le kaj smo zagrešili? režiserja Philippa de Chauverona na temo rasizma. Sobotni večer bo namenjen predstavitvi trilerja režiserja Denisa Villeneuva Sicario: Onkraj zakona, ki govori o vojni proti drogam v osrčju kolumbijskih mamilarskih kartelov.
Spored za prihodnji teden
Prihodnji teden bo 21. julija na sporedu psihološki triler Nemirna obala italijanskega režiserja Luce Guadagnina, petkov večer pa bo zapolnil ameriški pustolovski film z naslovom Stotnik Amerika: Državljanska vojna režiserjev Anthonyja in Joa Russoja.
Za sobotni zaključek letošnjega Kina v parku pa so organizatorji prihranili igrano-dokumentarni film Žige Virca, »Houston, imamo problem”. Gre za enega najbolj intrigantnih slovenskih filmov leta 2016, ki prepleta na novo odkrite arhivske posnetke, s pričevanji sodelujočih pri Titovem vesoljskem programu. Predstavlja nov, svež prispevek k razmišljanju in razpravam o teorijah zarot. Raziskuje mit o domnevnem ameriškem nakupu tajnega jugoslovanskega vesoljskega programa v zgodnjih šestdesetih letih, vrednem več milijard dolarjev. Svež ameriški denar pa je bil ključni faktor relativno visokega življenjskega standarda v Jugoslaviji v obdobju do Titove smrti.
Devet predstav
Do 23. julija se bo torej na mobilnem filmskem platnu, ki ga postavijo vsak večer sredi parka, zvrstilo devet večernih filmskih projekcij, ki so po navedbah Mestnega kina Domžale prispevek k bogatenju poletnega dogajanja v Domžalah. Tokrat že četrto leto zapored. Filmski izbor, ki sledi programskim usmeritvam Mestnega kina Domžale, je hkrati namreč »poletno« sproščen in odprt. Od devetih filmov so bili ali bodo na sporedu štirje, ki jih v mestnem kinu Domžale na rednem sporedu še niso predvajali, pet pa jih je bilo na sporedu od lanskega septembra do letošnjega junija.
Vsi filmi se sicer začnejo ob 21.30. Parkiranje je možno tik ob Češminovem parku ob Plečnikovi ulici (zelo omejeno število mest), na parkirišču Osnovne šole Domžale in pri stanovanjskem naselju Bistra. V parku je na voljo 240 sedežev, gledalci pa lahko prinesejo tudi svoja sedala oziroma odeje, saj je je velik del površine pred platnom pokrit s travo. Ob prizorišču je odprta tudi filmska kavarna.