Donatorska pogodba štiri leta v pripravi

Vrtec v Podutiku: Ko bo končan projekt Emonike, bo odprt tudi vrtec, čeprav na občini upajo drugače.

Objavljeno
16. januar 2013 16.48
SLOVENIJA,LJUBLJANA,16.09.2008.SIMBOLICEN ZAČETEK RUSENJA STAVB,KJER BO STAL KOMPLEKS EMONIKA.NA SLIKI CSABA TOTH, TOMAZ SCHARA IN ZORAN JANKOVIĆ,.FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO/
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Gradnjo novega vrtca v Podutiku, ki naj bi ga financirala družba Trigranit, investitorica projekta Emonika, ljubljanska občina napoveduje že nekaj časa. Projekt se je nekajkrat celo znašel v občinskem proračunu, a gradnjo prestavljajo iz leta v leto.

Če je bilo še v osnutku občinskega proračuna za letošnje leto predvideno, da bo 2,8 milijona evrov vredna gradnja novega vrtca izvedena in plačana letos, je v končni različici dokumenta projekt znova prestavljen – v leti 2014 in 2015. Postavitev vrtca, ki bo stal med Klemenčičevo ulico, ulico Krivec in Ulico Ferda Kozaka in obsegal šest oddelkov s spremljevalnimi prostori, kuhinjo in igriščem, napovedujejo že od daljnega leta 2008, ko je bilo izdano gradbeno dovoljenje za rušitev objektov na območju načrtovane Emonike. Takrat sta se občina in Trigranit dogovorila, da bo madžarsko-kanadsko podjetje namenilo dva milijona evrov za nov vrtec, občina pa je napovedala, da bo vrtec odprt leta 2010.

Štiri leta kasneje še vedno na isti točki

MOL smo vprašali, kakšen natančno je dogovor s Trigranitom glede donacije. Odgovorili so, da je v pripravi projektna dokumentacija za gradnjo vrtca in da je dogovor z Emoniko, da bo donacija v vrednosti dveh milijonov evrov dana v naravi. Po besedah Marije Fabčič, vodje oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje, je bil prvi del dokumentacije, to je idejni projekt, že izdelan in ga je donator tudi plačal. Njegova vrednost je znašala 30.000 evrov.

»Novembra lani so se na območju, predvidenem za gradnjo, končale arheološke raziskave, ki so podlaga za nadaljnje projektiranje. Njihova izvedba je eden od razlogov za zamike pri časovnem načrtu v predlogu proračunov za leti 2013 in 2014. Predvideno je, da bo v tem letu pridobljeno gradbeno dovoljenje in da bodo skladno s sprejetim načrtom razvojnih programov iz predlogov proračuna za leti 2013 in 2014 izvedene aktivnosti, potrebne za začetek gradnje,« je povedala Fabčičeva.

Donatorska pogodba bojda ni povezana z gradnjo Emonike

Na naše ponovno vprašanje, kaj natanko določa dogovor o donaciji in kako tesno je ta povezana z gradnjo Emonike, je Fabčičeva odgovorila, da je »donatorska pogodba v pripravi, vsebina, ki jo navajate, ni predmet pogodbe«. Po njenem so razlogi za zamudo zgolj arheološke raziskave ter usklajevanje projekta z željami občine, da se zgradi nizkoenergijski vrtec in da se upošteva uredba o zelenem javnem naročanju, ki velja od lani.

Po trditvah Fabčičeve torej donacija za vrtec, za katero očitno sploh še ni sklenjena donatorska pogodba, ni povezana z gradnjo Emonike, pri kateri se, kot je znano, že nekaj časa zapleta in trenutno sploh ni jasno, ali bo projekt kdaj izveden.

Nasprotna stran trdi popolnoma drugače

Kot je pojasnil direktor Emonike Csaba Toth, je bil »dogovor, da bo Emonika pripravljena odpreti vrtec hkrati z otvoritvijo projekta Emonika«. »Mi se držimo te obljube, čeprav so časi drugačni kot takrat, ko je bil dosežen dogovor o donaciji za vrtec. Zamude pri projektu Emonika so zunaj nadzora Trigranita. Želim si, da bi lahko odprli vrtec v Ljubljani, saj bi to pomenilo, da je projekt Emonika prav tako končan,« je dejal Toth.