Društvo hospic še kar na sodišču

Na prihodnjo obravnavo, ki bo decembra, bodo povabljene štiri priče.

Objavljeno
09. november 2015 17.56
tlo/hospic
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana − Na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani se je včeraj nadaljevala obravnava, v kateri prejšnja predsednica Slovenskega društva hospic Tatjana Fink toži društvo zaradi izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi in kršitve pogodbenih obveznosti.

Robanovo so zmotile nekatere izjave zaposlenih

Zaslišana je bila sedanja predsednica Slovenskega društva hospic Renata J. Roban, ki je povedala, da pred novembrom 2014, ko je bila izbrana za predsednico, ni poznala Finkove. Ob njeni kandidaturi sta se s Finkovo pogovarjali, zakaj nima več podpore društva, in Finkova ji je dejala, da je to preverila ter ugotovila, da društvo ne more slediti njeni viziji.

Pogovarjali sta se o njenem nadaljnjem delu in Finkova ji je povedala, da se vidi kot vodja programa Hiše hospica. Robanovi se je to zdelo dobro, ker bi sama prevzela preostale programe društva. Po pogovoru z nekaterimi zaposlenimi in zunanjimi sodelavci pa so jo zmotile nekatere izjave, zato je za pomoč prosila pravno službo. Robanova je zanikala, da je Finkovi sama predlagala odpoved delovnega razmerja.

Očita ji uničevanje pomembnih dokumentov

Finkovi med drugim očita, da je 12. decembra lani odnesla oziroma z rezalnim strojem uničila nekatere pomembne dokumente za delovanje društva, nekatere kopije poročil so pozneje dobili od MOL in ministrstva za delo. Zaradi tega so Finkovo isti dan ovadili, tožilstvo pa je ovadbo zavrglo. Med drugim Finkovi očita, da ni izpolnila sklepa upravnega odbora društva, da naj na račun društva prenakaže 25.000 evrov, ki so bili na računu zavoda Hiša hospica; zaradi tega je društvo konec lanskega leta poslovalo s 13.000 evri minusa.

Kot pravi Robanova, se je zamaknilo tudi izplačilo osebnih dohodkov, zaradi negativnega stanja pa se niso mogli prijaviti na razpis za evropska sredstva. Denar je bil na račun društva sicer prenakazan januarja letos. Na prejšnjem zaslišanju je Finkova pojasnila, da bi o prenakazilu moral odločati svet zavoda Hiša hospica, ki pa niti po treh poskusih sklica ni bil sklepčen.

Nadaljevanje obravnave 14. decembra

Očita ji tudi nekatere domnevno sporne zaposlitve, med drugim tudi, da ni zaposlovala strokovno kompetentnega osebja, še zlasti na področju zdravstvene nege. Po njenih besedah je Finkova podaljšala pogodbo o zaposlitvi takratnemu predstavniku za odnose z javnostjo, čeprav je upravni odbor društva odločil, da lahko to stori le, če bodo uspešni na razpisu za sredstva iz norveškega finančnega mehanizma, kar pa se ni zgodilo.

Robanova ji med drugim očita tudi domnevno sporno pokajevanje prostorov v hiši in domnevno patologijo v verskih obredih, za kar je Finkova prejšnjič pojasnila, da so za umiritev napetega ozračja včasih uporabili kadilo. Očita tudi odrekanje sredstev proti bolečinam umirajočim, kar pa je Finkova prejšnjič zanikala. Sodnica Goranka Franz Ravbar je odredila nadaljevanje obravnave 14. decembra, nanjo pa bodo povabili štiri priče.

Tatjana Fink je po obravnavi povedala, da je svoje delo videla kot življenjsko poslanstvo in jo vse omenjene obtožbe bolijo. V društvu je bila dolgo zaposlena in zadnja štiri leta se je kot predsednica društva trudila za razvoj gibanja hospic. Povedala je, da je razvoj programa Hiše hospica zapisan med cilji društva. Razočarana je, kako malo so bila cenjena njena prizadevanja za razvoj te dejavnosti v Sloveniji.

Hiša je zaprta

Kot je znano, je danes Hiša hospica zaprta, v njej naj bi pod okriljem Lekarne Ljubljana začel delati novi javni zavod Ljubhospic. Slovensko društvo hospic, ki zdaj več pozornosti namenja pomoči družinam in svojcem na domu, pa čaka na javni razpis za podelitev koncesije za neozdravljivo bolne, ki ga bo razpisalo ministrstvo za delo v sodelovanju z ministrstvom za zdravje. Od tega je odvisno nadaljnje delovanje njihovega programa Hiša hospica. Še vedno je aktualna ponujena lokacija v Mozirju.