Dva kandidata za prevzem Šouhostla

Razpis: ŠOU je prejela dve ponudbi za odkup zavoda, ki upravlja hostel Celica.

Objavljeno
25. julij 2016 18.48
Celica hostel,Ljubljana Slovenija 23.05.2013
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana – Kljub črnogledim napovedim vodstva Študentske organizacije univerze v Ljubljani o razvoju in prihodnosti najbolj znanega hostla v prestolnici nekaj zanimanja za upravljanje objekta na Metelkovi vendarle je. In kot kaže tudi dobrega četrt milijona evrov za prevzem zavoda, ki hostel Celica upravlja.

Kot smo izvedeli na Študentski organizaciji univerze v Ljubljani (ŠOU v LJ), so do včeraj, ko se je iztekel razpisni rok, prejeli dve ponudbi za nakup ustanoviteljskega deleža v zavodu Šouhostel, katerega osnovna dejavnost je upravljanje Celice. Kdo je ponudbi oddal, v organizaciji niso hoteli razkriti, več naj bi bilo znanega v četrtek, ko bodo ponudnika povabili na predstavitev in ko se bo z dopusta vrnil direktor ŠOU v LJ. Naprodaj je stoodstotni delež Šouhostla za izhodiščno ceno 288.000 evrov. Razpis določa, da so kriteriji za izbiro ponudnika ponujena cena, načrt ohranitve delovnih mest in primernost vizije nadaljnjega razvoja.

Pesimistične napovedi

Naj spomnimo, da je študentski zbor v začetku julija sprejel sklep o umiku ŠOU v LJ iz hotelirske dejavnosti. Vodstvo organizacije je odločitev na eni strani utemeljevalo z upadanjem prihodkov Celice zaradi vse hujše konkurence, dotrajanostjo stavbe objekta na Metelkovi 8 in v zvezi s tem potrebnimi vlaganji ter izidom referenduma leta 2013, ko so študenti nasprotovali vzpostavitvi novega hostla na Kersnikovi, saj gre za tržno dejavnost, ki ni neposredno povezana s študentskim delovanjem.


288.000 evrov je izhodiščna cena za nakup stoodstotnega deleža Šouhostla. Foto: Blaž Samec/Delo

Na drugi strani pa bo z dogovorom z ljubljansko občino 25 odstotkov nepremičnine, kjer je hostel Celica, iz rok ŠOU v LJ prešlo v občinske roke. S tem bo občina postala edina lastnica objekta, študentska organizacija pa bo v zameno dobila prostore na Kersnikovi 4 oziroma tam povečala svoj delež s 50 na 74 odstotkov (gre za prostore s 2518 kvadratnimi metri površine).Po navedbah ŠOU v LJ bo dogovor uresničen septembra, po navedbah občine pa dogovori še potekajo.

»Predvidevamo lahko, da bo MOL kot stoodstotni lastnik zaostril pogoje najema,« so zapisali v začetku julija in dodali, da bo podaljšanje pogodbe o najemu prostorov, ki se izteče avgusta, potekalo pod precej drugačnimi pogoji.

Najmanj dva kandidata za nakup torej vidita nekoliko več potenciala v prihodnosti Celice kot vodstvo študentske organizacije. V prihodnjih tednih, ko bo znano, kdo bo kupec Šouhostla in za kakšno ceno bo prodan, pa bo tudi bolj jasno, ali se bodo uresničile napovedi študentskega društva Iskra, kjer so ocenili, da gre pri izstopu ŠOU v LJ iz Celice le za »novo malverzacijo, ki bo služila ekonomskim interesom peščice«.