Energetika Ljubljana ob polletju s sedmimi milijoni dobička

Med javnimi podjetji letos slabo poslujeta LPP in Snaga Ljubljana, ki ima težave zaradi Rcera na Barju.

Objavljeno
28. september 2016 17.08
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek

Ljubljana − Javno podjetje Energetika Ljubljana tudi letos nadaljuje uspešno poslovanje. Pozitivno je tudi poslovanje Vodovoda - Kanalizacije in Javnega holdinga Ljubljana, medtem ko desetmesečni rezultati za Ljubljanski potniški promet in Snago Ljubljana nakazujejo, da bosta leto sklenila v rdečih številkah.

Kot so z ljubljanske občine sporočili po današnji seji družbenikov Javnega holdinga Ljubljana (JHL), je JHL prvo polletje končal s pozitivnim čistim poslovnim izidom v višini 537.174 evrov. Kasneje se je dobiček JHL še nekoliko povečal, saj je glede na oceno poslovanja za obdobje januar−avgust znašal skoraj 700.000 evrov.

Vo-ka beleži večjo porabo vode

Pozitivno je tudi poslovanje Vodovoda - Kanalizacije, kjer letos, kot so zapisali, po dolgem obdobju padanja prodanih količin vode beležijo rast prodaje in višje prihodke iz tega naslova. To je pripomoglo k pozitivnemu čistemu poslovnemu izidu, ki je ob polletju znašal 387.383 evrov.

Največje dobičke v sklopu družb, ki so povezane v JHL, pa ima tudi letos Energetika Ljubljana. Tam so ob polletju imelai kar 7,3 milijona evrov čistega dobička. Kot so zapisali v JHL, pozitivne stroškovne učinke v primerjavi z načrtom dosegajo »z zagotavljanjem najugodnejše strukture proizvodnje in ob nižjih stroških goriv«. Do konca avgusta se je po oceni skupni dobiček sicer nekoliko zmanjšal − na 5,8 milijona evrov.

Dobički Energetike v pomoč LPP in Snagi

Ti dobički pa ne bodo ostali Energetiki, saj so družbeniki JHL (občine Ljubljana, Medvode, Brezovica, Dobrova - Polhov Gradec, Škofljica, Dol pri Ljubljani in Horjul) danes sklenili, da bodo del dobička Energetike Ljubljana iz preteklih let v višini 5,6 milijona evrov prerazporedili na občine lastnice. Te naj bi ta denar porabile za plačilo izgradnje objektov za predelavo odpadkov za projekt Rcero Ljubljana ter za plačilo subvencije LPP.

Prav ti javni podjetji imata, potem ko jima je zadnja tri leta uspelo zaključiti v zelenih številkah, znova večje težave s poslovanjem. Snaga je ob polletju imela negativni čisti poslovni izid v višini 1.996.032 evrov. »Slabši poslovni izid je predvsem posledica nižjih prihodkov, ker v Rcero Ljubljana vozi odpadke manj občin in v manjših količinah, kot je bilo predvideno,« so zapisali v JHL. Izguba se je do konca avgusta še povečala, in sicer na 2,4 milijona evrov.

LPP pa je prvo polletje 2016 sklenil z izgubo v višini 464.602 evra, prvih deset mesecev pa z izgubo v višini 683.520 evrov. V JHL sicer navajajo, da je polletna izguba nižja kot v istem obdobju preteklega leta. Tega so v prevozniškem podjetju zaključili z minimalnim dobičkom. Lani so LPP pred izgubo občine ustanoviteljice rešile s finančno injekcijo tik pred iztekom leta, ki so jo zagotovile prav s prerazporeditvijo dobrih dveh milijonov evrov dobička Energetike Ljubljana.