Energetika s skoraj rekordnim dobičkom, LPP spet v minusu

Javni holding Ljubljana: Poslovanje ob polletju vzpodbudno za vse, razen za LPP, ki ga bodo dokapitalizirali.

Objavljeno
23. september 2015 18.25
mpi-lpp
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana

Ljubljana – V prvem polletju je Javni holding Ljubljana (JHL) posloval pozitivno, prav tako druga podjetja iz skupine, razen LPP. Ta je, potem ko mu je predlanskim in lani po letih izgub uspelo ostati v pozitivnih številkah, v letošnjih prvih šestih mesecih pridelal 917.657 evrov izgube.

Kot so pri JHL zapisali po skupščini, na kateri so družbeniki obravnavali poslovne izide, je LPP veliko storil za izboljšanje kakovosti javnega prevoza, a se kljub temu niso bistveno povečali prihodki od prodaje vozovnic. Za zagotovitev kapitalske ustreznosti so tako potrdili dokapitalizacijo LPP z dvema milijonoma evrov, izvedel jo bo JHL kot edini družbenik, in hkratno zmanjšanje osnovnega kapitala z namenom pokrivanja izgube preteklih let, so sporočili.

JHL je sicer v polletju ustvaril 873.180 evrov dobička, Vodovod-Kanalizacija 953.849 in Snaga 616.102 evrov, dobiček Energetike Ljubljana pa je bil kar 6.663.371 evrov, pri čemer so zapisali, da je podjetje poslovalo izrazito bolje, kot je bilo načrtovano. Naj spomnimo, Energetika je po letih visokih dobičkov (leta 2011 so ga imeli kar 18 milijonov) preteklo leto (ko je pripojila Te-Tol) končala z izgubo in tudi za letos so v poslovnem načrtu predvideli skoraj dva milijona minusa.

Nižjih cen ne napovedujejo

V Energetiki so za Delo pojasnili, da je k dobremu rezultatu največ prispevala spremenjena struktura proizvodnje vroče vode in s tem nižji stroški goriva (večji del je bil realiziran z uporabo premoga in lesne biomase), pa tudi večja proizvodnja električne energije iz lesne biomase, spomladansko povišanje fiksnega dela cene toplote (ki bo na letni ravni družbi prineslo 2,6 milijona evrov) ter ugodnejši pogoji pri nabavi zemeljskega plina. Pričakovani rezultat za leto 2015 so tako popravili na 3,5 milijona evrov dobička.

Na vprašanje, ali lahko zaradi uspešnega poslovanja pričakujemo nove spremembe cen toplote – tokrat navzdol, niso odgovorili. Poudarili so, da na poslovanje zelo vplivajo nepredvidljive vremenske razmere v času ogrevanja: »Zato je glavna skrb družbe, da skrbno nadzoruje fiksne stroške poslovanja do konca leta.«