Energetika zaradi Stožic toži Grep

Nedokončani projekt: Štirimilijonska škoda Energetike zaradi spornih poslov, povezanih z vzpostavitvijo sistema hlajenja v stožiškem parku.

Objavljeno
11. marec 2015 16.54
lvu/stozice
Maša Jesenšek, Ljubljana
Maša Jesenšek, Ljubljana
Ljubljana – Jutri se bodo na sodišču srečali zastopniki Energetike Ljubljana in stožiškega zasebnega partnerja Grepa. Javno podjetje toži gradbinca, ker ni dokončal trgovskega centra. Posel je posredno povezan s tistim, zaradi katerega so si vodilni v obeh družbah prislužili kazenske ovadbe.

Naj spomnimo, NPU je pred slabim letom podal več ovadb zaradi spornih pogodb, povezanih s športnim parkom Stožice. Med njimi je bila tudi kupoprodajna pogodba z dodanim aneksom med Energetiko Ljubljana in Grepom za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v športnem parku. Po mnenju kriminalistov nakup teh prostorov ni bil potreben, saj je bil že prej sklenjen dogovor, da jih bo javno podjetje dobilo v brezplačno uporabo, poleg tega pa v času nakupa sploh niso bili v lasti Grepa, ampak je imel ta na njih le stavbno pravico, ki mu jo je podelila občina. Zaradi posla so bili ovadeni takratni direktor Energetike Hrvoje Drašković, ki naj bi Grepu s podpisom pogodbe pridobil okoli tri milijone evrov premoženjske koristi, direktorja Grepa Uroš Ogrin in Zlatko Sraka, pa tudi župan Zoran Janković, ker naj bi Draškovića napeljal h kaznivemu dejanju.

Jutri se bosta Energetika in Grep zaradi Stožic srečala na okrožnem sodišču. Kot pojasnjujejo v javnem podjetju, so tožbo vložili zaradi pogodbe o gradnji naprav, dobavi in prevzemu hladu ter uporabi prostora v športnem parku: »Grep ni izpolnil svojega dela pogodbenih obveznosti oziroma jih je izpolnil le deloma (ni jih izpolnil glede obveznosti, ki so se nanašale na trgovski center).« Zato gradbinca tožijo za plačilo pogodbene kazni in odškodnine v skupnem znesku dobrih štirih milijonov evrov.

Minimalna poraba

Gre za pogodbo o gradnji sistema daljinskega hlajenja za celoten objekt v Stožicah, tako za javni kot trgovski del, še pojasnjujejo v javnem podjetju. »Energetika Ljubljana je realizirala vse svoje pogodbene obveznosti – postavila je sistem daljinskega hlajenja za celoten objekt. Z nerealizacijo celotnega pogodbenega obsega del na strani naročnika, to je družbe Grep, je Energetiki začela nastajati škoda, zato je skladno s pogodbenimi določili, vezanimi na zavarovanje posla, sprožila ustrezen sodni postopek,« so zapisali.

Ne gre torej za isto pogodbo, zaradi katere je bil ovaden nekdanji direktor Energetike, a za povezani posel, saj so sporni prostor kupili prav zaradi sistema hlajenja. Tega so postavili leta 2010, v poslovnih poročilih pa ga predstavljajo kot »prvi mejnik v ponudbi hladu iz daljinske toplote«, »največji lokalni sistem daljinskega hlajenja v Sloveniji«, s katerim naj bi povečali uporabo toplote iz vročevodnega omrežja zunaj ogrevalne sezone.

Toda kot še pišejo v poslovnih poročilih, je v Stožicah do zgraditve trgovskega centra »poraba hladu minimalna«. Zdaj sta namreč na sistem priključena samo stadion in dvorana. Leta 2013 je tako Energetika prodala le dobro četrtino načrtovanega hladu in iz tega naslova ustvarila 119 tisoč evrov prihodkov. Brez nakupovalnega središča je to torej zgrešena investicija. Povrhu se poraja vprašanje, ali je na odločitev, da Grep tožijo (Energetika je tožbo vložila oktobra lani), vplivala tudi kriminalistična in sodna preiskava, ki poteka v zvezi s tem. Jutri bo prva obravnava; pričakovati je, da bo šlo za poskus poravnave, ki pa je glede na finančno stanje Grepa malo verjetna.