Eni kopljejo in rušijo, drugi se jezijo

Kulturni dom v Zalogu podrt, gradbena jama izkopana, staro trgovino Spar pa še odstranjujejo.

Objavljeno
20. julij 2015 15.27
Janez Petkovšek, Ljubljana
Janez Petkovšek, Ljubljana

Ljubljana – Sredi maja začeto rušenje nekdanjega kulturnega doma v Zalogu je končano že nekaj časa, zdaj je na vrsti še sosednja Sparova trgovina. V kraju so gradnji poslovno-upravnega centra Spar sicer naklonjeni, lastniki lokalov v sosednjem bloku pa jo te dni predvsem preklinjajo.

Kot smo videli ob ogledu gradbišča, so delavci že izkopali gradbeno jamo in utrdili njene robove, zdaj pa betonirajo temelje garažne kleti. Medtem ko so bili krajani nad izvajalcem navdušeni, ker jim je ob rušenju leta 1947 udarniško zgrajenega kulturnega doma dovolil odnesti kakšno opeko ali tram za spomin, so lastniki pritličnih lokalov v sosednjem bloku na Zaloški 269 oziroma Agrokombinatski 2 a precej jezni. Zaščitno gradbeno ograjo so jim namreč postavili skoraj pred vhode v lokale oziroma tako blizu, da se njihove stranke izogibajo hoji po ozkem pločniku. Da o težavah z dostavo sploh ne govorimo.

Zagrajeni lokali

Poleg tega so izgubili dobršen del parkirišč za stranke, ki so jih prej imeli med blokom in kulturnim domom, pri čemer jim investitor v bližini ni zagotovil niti začasnih. Promet jim je upadel tudi zaradi močnega hrupa, tresenja tal in prahu. Tako stanje bodo morali prenašati do marca prihodnje leto, ko naj bi bil 7,5 milijona evrov vreden projekt končan.

Založani se morajo po novem sprijazniti, da je treba po večjih nakupih zdaj v mesto ali kakšen precej oddaljen trgovski center. To je naporno zlasti za starejše brez avtomobila, ki morajo zdaj na avtobus, saj je peš predaleč. V kraju imajo trenutno le manjšo Mercatorjevo trgovino in nekaj kioskov s sadjem in zelenjavo.

Problem parkiranja še nerešen

Kar zadeva nerešen problem parkiranja v novem Sparovem centru, pa je lastnica lokala v poslovnem bloku Alenka Mavsar povedala, da ni nič novega. Ker občina ni sprejela predloga lastnikov lokalov, da se njihova pravica do nadomestnega parkiranja v podzemni garaži v novem centru vpiše v zemljiško knjigo, bo o zadevi odločilo sodišče. Tja so posamezni lastniki že pred časom vložili predlog za začetek nepravdnega postopka za določitev pripadajočega zemljišča k bloku po zakonu o vzpostavitvi etažne lastnine.

Ker se bo vmes stanje na terenu precej spremenilo, nekdanjih funkcionalnih zemljišč (zunanjih parkirišč) pa ne bo več oziroma bodo pozidana, se utegne zadeva iz nepravdnega spremeniti v pravdni postopek, ki bi se lahko vlekel leta. Razen če prej ne bodo dosegli kompromisnega dogovora.