Festival Igraj se z mano letos močno mednarodno obarvan

Pričakujejo več kot 10.000 obiskovalcev. Festival, na katerem sodelujejo otroci in mladi s posebnimi potrebami in njihovi vrstniki z značilnim razvojem, letos poteka že v sedmih mestih iz štirih držav.

Objavljeno
26. maj 2015 13.28
Center Janeza levca - panorama
Andreja Žibret, Ljubljana
Andreja Žibret, Ljubljana

Ljubljana – Na Kongresnem trgu od danes do petka že devetič zapored poteka mednarodni festival Igraj se z mano, s katerim organizatorja, Center Janeza Levca Ljubljana in Društvo za kulturo inkluzije, ozaveščata javnost o pomenu vključevanja ljudi s posebnimi potrebami v širšo družbo.

Festival Igraj se z mano je ustvarjalni, animacijski, kulturni in športni festival, kjer je v ospredju inkluzivno druženje različnih generacij s poudarkom na socialni vključenosti. Glavni namen je medsebojno aktivno sodelovanje med otroci in mladostniki s posebnimi potrebami in njihovimi vrstniki z značilnim razvojem. Izobraževalno-zabavna prireditev vključuje didaktično-pedagoške igre, ki so poučne, a hkrati zabavne. Festival je namenjen šolam in vrtcem iz Slovenije, staršem z otroki, sodelujejo tudi nevladne organizacije in prostovoljci iz Slovenije in tujine.

Več kot 3500 nastopajočih

Na letošnjem festivalu se bo predstavilo več kot 3500 nastopajočih in vodij delavnic, vsak dan bodo pripravili v povprečju 60 kreativnih, športnih, glasbenih, gledaliških in drugih dejavnosti. Letošnja posebnost je sodelovanje vrhunskih glasbenikov in oseb s posebnimi potrebami. Poleg tradicionalnega dnevnega programa, v okviru katerega bodo štiri dni potekale predstave na dveh odrih, Aničinem in Janezovem, ter številne zanimive delavnice, animacije, lutke, ples, šport in druge igre, bo namreč štiri večere potekal tudi inkluzivni glasbeni program Vrhunski mednarodni glasbeniki igrajo z mano, z znamenito akademijo Berklee College of Music – Valencia Campus.

Ozaveščanje skozi glasbo

Organizatorji v tem vidijo veliko dodano vrednost, saj gre za ozaveščanje o »hendikepu in inkluziji« skozi glasbo, ki ima vzgojni in kulturno-umetniški pomen ter povezuje v sožitju v različnosti. Glasbeniki iz akademije Berklee bodo nastopili skupaj s slovenskimi, med njimi z big bandi, zmagovalci talentov (denimo Jano Šušterčič, ki je študentka akademije Berklee in Aljo Krušič), glasbeniki s posebnimi potrebami (denimo Faniko Križaj), plesalci invalidi in drugimi plesalci. Vstop je prost. Festival se bo končal v petek s koncertom Igraj se z mano reperja, na katerem bo nastopil ambasador festivala Zlatko z glasbeniki iz akademije Berklee in skupaj z otroki in njegovimi gosti.

Mednarodni festival Igraj se z mano, ki je edini inkluzivni festival za osebe s posebnimi potrebami v Sloveniji, je letos izveden v sedmih mestih iz štirih držav: v Reki na Hrvaškem je potekal 7. maja, v mestu Jaworzno na Poljskem 13. maja, v Muti na koroškem 15. maja, v Mariboru 22. maja, v Begunjah na Gorenjskem, kjer bo organiziran prvič, bo potekal 20. junija, septembra pa bo tudi v mestu Kragerø na Norveškem.

Prostovoljci iz Turčije, BiH in Makedonije

Sicer pa na letošnjem festivalu sodelujejo tudi skupine z Norveške, Poljske, Hrvaške, iz Makedonije, Srbije, Italije in Avstrije. Glasbeniki pa prihajajo iz Mehike, Kolumbije, Ekvadorja, ZDA, pridružili pa se bodo tudi prostovoljci iz Turčije, Bosne in Hercegovine in Makedonije. V štirih dneh pričakujejo več kot 10.000 obiskovalcev.