Glavno mesto v 15-letno partnerstvo s Petrolom

S prihranki pri porabi energije naj bi poplačali investicije v 49 objektov.

Objavljeno
06. april 2017 20.50
bsa Petrol
Maša Jesenšek
Maša Jesenšek
Ljubljana – Po skoraj letu dni pogajanj je sklenjena pogodba med ljubljansko občino ter konzorcijem družb Petrol in GGE za energetsko prenovo občinskih stavb. Gre za največji projekt javno-zasebnega partnerstva na tem področju pri nas, objekte pa bodo prenavljali tudi z evropskimi sredstvi.

Pogodbo za 15-letno partnerstvo, vredno skoraj 15 milijonov evrov, sta včeraj podpisala župan Zoran Janković in predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik. Partnerstvo bo potekalo po principu energetskega pogodbeništva, pri katerem zasebni partner investira v energetsko prenovo objekta in s tem zagotavlja določene prihranke, javni partner pa ga s temi prihranki v pogodbeni dobi poplača.

V razpisu, na katerega se je poleg Petrola in GGE odzval še Istrabenz, a je med pogajanji odstopil, je bilo sicer 106 občinskih objektov. Včeraj je bila pogodba sklenjena za 49 objektov, od tega jih bo 26 energetsko prenovljenih v celoti, 23 pa delno. Med objekti, ki bodo prenovljeni v celoti, je največ šol in vrtcev, poleg teh pa tudi kopališče Tivoli, športna dvorana na Kodeljevem, nekatere enote ZD Ljubljana, nekateri prostori mestne uprave ...

Župan Janković je ob podpisu napovedal, da bodo prihranke namenili uporabnikom prenovljenih stavb in tako motivirali vodilne v vrtcih, šolah, zdravstvenih domovih in športnih objektih, da bodo svoje sodelavce in predvsem mlade izobraževali o pomembnosti pametne in učinkovite rabe energije. Občini bo v času trajanja partnerstva pripadala desetina zajamčenih prihrankov, pri morebitnih presežnih prihrankih pa 40 odstotkov le-teh. Po poteku pogodbenega obdobja vsi prihranki pri stroških za preskrbo z energijo ostanejo javnemu parterju.

Fasade, kotlovnice, toplotne črpalke, luči

Pri izvedbi ukrepov naj bi po napovedih Luke Komazca, direktorja družbe GGE, sodelovalo okoli sto izvajalcev. V celovito prenovljenih objektih bodo toplotno izolirali fasade, zamenjali stavbno pohištvo, izolirali strope, vgrajevali termostatske ventile, prenavljali kotlovnice ali toplotne postaje, vgrajevali toplotne črpalke, sanirali razsvetljavo ... Pri delnih prenovah je predvidena predvsem prenova ogrevalnega sistema in notranje razsvetljave.

Prihodnje leto že manj za energijo

Glede na v pogodbo vključene objekte bodo obnovili okoli 37.700 kvadratnih metrov stavbnega ovoja, zgradili devet novih plinskih in dve biomasni kotlovnici, načrtujejo postavitev devetih toplotnih črpalk in prenovo 18 toplotnih postaj na sistemu daljinskega ogrevanja Energetike Ljubljana.

Investicije naj bi zasebnik začel že junija, izvedene pa naj bi bile v šestih mesecih. Po primopredaji bo zasebni partner začel jamčiti prihranke do izteka pogodbene dobe, to je do leta 2032. Načrtujejo, da bodo na leto pri toploti in elektriki privarčevali dober milijon evrov. Ali v megavatnih urah – 8245 ur na leto. »Če to pretvorimo v razumljiv jezik, pomeni, da bi s to prihranjeno energijo dodatno lahko ogrevali več kot 500 stanovanj. Prihranili bomo več kot 2950 ton ogljikovega dioksida na leto. To je toliko, kot ga na leto absorbira 150.000 dreves,« je dejal direktor podjetja Eltec Petrol Jože Torkar.

Zasebnik krije sicer 51 odstotkov (7,62 milijona evrov) investicijskih sredstev. Partnerji pričakujejo, da bodo iz kohezijskih sredstev pridobili 4,8 milijona evrov, MOL pa bo prispevala 2,52 milijona. DDV bosta v celoti krila Petrol in GGE.